Uluslararası Af Örgütü: Türkiye’ye biber gazı satılmasın

Satılan göz yaşartıcı bombaların güvenlik güçleri tarafından kötüye kullanıldığına dikkat çeken örgüt “Türkiye’ye biber gazı satılmasın” uyarısında da bulundu.

Gelişmiş ülkelerin üçüncü dünya ülkeleriyle silah ticaretinin arttığına dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü “Silahlar, satılan ülkelerde insan hakları ihlallerine yol açıyor” eleştirisini yaptı. Satılan göz yaşartıcı bombaların güven güçleri tarafından kötüye kullanıldığına dikkat çeken örgüt “Türkiye’ye biber gazı satılmasın” uyarısında bulundu.

Fırat Haber Ajansı’nda yayımlanan habere göre, Uluslararası Af Örgütü, gelişmiş ülkeler kulübü G-8 üyesi ülkelerin silah ticaretine ilişkin ayrıntılı bir rapor yayımladı. Zengin ülkelerin silah ticaretten büyük kazanç sağladıklarını dikkat çeken örgüt “Silahlar satıldıktan sonra yapılan denetimler yetersiz ve böylece insan hakları ihlalleri daha artıyor” bilgisini verdi.

Özellikle G-8’in AB üyesi ülkelerine çağrı yapan Af Örgütü en sert uyarıyı da Almanya’ya yaptı. 1997-2001 yılları arasında silah ticaretinde büyük farkla önde olan Almanya’nın hala ABD, Fransa, Rusya ve İngiltere ile birlikte en fazla silah satan ülkelerin başında geldiğine dikkat çekildi.

Ayrıca dünya çapında silah ihracatının neredeyse çoğunu G-8 üyesi ülkeler tarafından yapıldığını hatırlatan örgüt, “Silahlar dünyanın en sorunlu ve fakir ülkelere satılıyor. Zengin ülkeler kimlerle ticaret yaptıkları konusunu gözden geçirmeliler” çağrısı yaptı.

G-8 üyesi ülkelerin sadece silah ticaretinden elde ettikleri kazancı düşündüğüne söyleyen Af Örgütü yetkilisi Dr. Mathias John ise “Uluslararası kamuoyu Irak’taki savaştan büyük dersler çıkartmalı. Özellikle de bölgeye satılan silahların büyük ölçüde insan hakları ihlallerine yol açtığını unutmamalıyız” şeklinde konuştu. İhlallerden G-8 ülkelerinin de payı olduğuna dikkat çeken insan hakları savuncusu “Silahların satıldığı ülkelerde sıkı kontroller olmalı” dedi.

Almanya’ya yapılan en önemli eleştiri ise cephanelikler ve öldürücü olmayan mühimmatın yüksek düzeyde olması. Almanya’nın Türkiye, Pakistan, Meksika ve Suudi Arabistan gibi ülkelere cephane fabrikası açma lisansını verdiğini hatırlatan Af Örgütü “Sorunlu bölgelerde silah üretimi daha da kolaylaşıyor” uyarısını yaptı. Söz konusu ülkelere gösterilere müdahale amaçlı kullanılan göz yaşartıcı silah satışının da insan hakları ihlali anlamına geldiği belirtildi. (Redhaber)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR