DünyaManşet

Uluslararası Af Örgütü: Suriye’ye geri dönen sığınmacılar işkence ve tecavüze maruz bırakılıyor

0

Uluslararası Af Örgütü, Suriye‘den ayrılmak durumunda kalıp daha sonra da ülkeye dönmek zorunda kalan sığınmacılarla ilgili yeni bir rapor hazırladı.

Hazırlanan rapora göre, Suriye’ye dönen sığınmacılar güvenlik güçleri tarafından keyfi olarak gözaltına alınıyor, işkence ve cinsel saldırıya maruz bırakılıyor.

27 gözaltında kayıp vakası var

Raporda 2017 yılı ortasından 2021 yılı başlarına kadar olan dönemde Almanya, Fransa, Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi ülkelerden Suriye’ye dönen sığınmacıların yaşadıkları incelenirken, 13’ü çocuk olmak üzere 66 kişiye yönelik ağır insan hakları ihlallerinde bulunulduğu saptandı.

Raporda, 59 kişi Suriye’ye geri döndükten sonra keyfi olarak gözaltına alındığı, 33 kişinin de gözaltında ya da sorgu sırasında işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi. 27 gözaltında kayıp vakası da tespit edildi.

Bununla birlikte beş kişinin gözaltında hayatını kaybettiği, 17 kişinin de kayıp olduğu kaydedildi.

Cinsel saldırı ve tecavüz suçları

Öte yandan raporda, cinsel saldırı suçlarına da yer verildi. Yedi kişinin tecavüze uğradığı, 14 kişinin de cinsel saldırıya maruz bırakıldığı belirtildi. Cinsel saldırıya maruz bırakılanların içinde beş kadın, 13-19 yaşlarında bir kişiyle beş yaşındaki bir kız çocuğu var.

Raporda Lübnan’dan ülkeye geri dönerken sınırda 25 yaşındaki kızıyla birlikte yakalanan Alaa isimli Suriyeli bir kadının anlattıklarına da verildi. Alaa beş gün boyunca gözaltında tutulduklarını ifade etti ve “Kızımın elbiselerini çıkardılar. Kelepçeleyerek duvara astılar. Dövdüler. Tamamen çıplaktı. Biri penisini ağzına soktu” dedi.

‘Suriye, geri dönenler için güvenli bir yer değil’

Hazırladıkları raporla ilgili açıklamalar yapan Uluslararası Af Örgütü Almanya Genel Sekreteri Markus N. Beeko, Suriye’nin geri dönenler için güvenli bir yer olmadığını ifade ederken, “İnsanları kaçırılma ve işkenceye maruz kalma tehlikesinin olduğu bir ülkeye göndermek devletler hukukuna aykırı. Suriye’de de durum bu” dedi.

Bekoo, hükümetlere insanları doğrudan ya da dolaylı bir biçimde Suriye’ye geri dönmeye zorlamaya son verme çağrısında bulunurken, “Tüm hükümetlerin devletler hukukundan doğan, kaçan Suriyelilere uluslararası koruma sağlama yükümlülüğü var” ifadelerini de kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.