DünyaEnerjiManşet

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Dmitriy Razumkov: Çernobil Felaketi’nde insan faktörü büyük rol oynadı

0
Fotoğraf: Ukrinform TV

Çernobil Felaketi‘nin 35. yıldönümünde Ukrayna Parlamentosu Başkanı Dmitriy Razumkov, felaketin tasfiyesinde yer alan kişiler için yapılan Çernobil Kahramanları Anıtı‘ndaki törene katıldı, anıta çiçek bıraktı.

Razumkov’a, Başkan Yardımcıları Ruslan Stefançuk ve Elena Kondratyuk da eşlik etti.

‘İnsan faktörü, bu trajedide büyük rol oynadı’

Burada bir konuşma yapan Razumkov, felaketin etkilerinin hala sürmeye devam ettiğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

Bugün, Çernobil felaketinin bir başka yıldönümü. 35 yıl … Ama bu trajedi bugün de devam ediyor. 35 yıldan fazla bir süredir birçok can aldı ve bugün de etkisini sürdürmeye devam ediyor. İnsan faktörü bu trajedide büyük bir rol oynadı, bu yüzden hatırlamalıyız. ‘Barışçıl atom’ bize bağlı. Herkes sadece kendi hayatının değil, aynı zamanda yakınlarda bulunanların hayatının, ülkenin hayatının her adımına ve her eylemine bağlı olabileceğini hatırlamalıdır.”

Fotoğraf: Ukrinform TV

Prypyat’ta gece nöbeti

Felaketin yıldönümünden bir gece önce, kazadan sonra boşaltılan Prypyat kentinde onlarca insan bir araya geldi. Kazada kaybedilenlerin anısına mumlarla gece nöbeti yapıldı.

Ne olmuştu?

26 Nisan 1986’da o dönem Sovyetler Birliği‘ne bağlı olan Ukrayna‘nın başkenti Kiev‘in 130 kilometre kuzeyindeki Çernobil kentinde Çernobil Nükleer Santrali‘nin dördüncü reaktöründe patlama meydana geldi.

Patlamanın ardından oluşan radyoaktif madde yüklü bulutlar Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkeyi etkiledi.

Bağımsız araştırmalara göre, meydana gelen felaket sebebiyle yaklaşık 200 bin kişi doğrudan ya da dolaylı olarak hayatını kaybetti.

Facianın etkileri nedeniyle yüz binlerce çocuk sakat olarak dünyaya gelirken, kanser vakalarının da arttığı açıklandı.

Nükleer faciadan bir süre sonra Pripyat şehrinde ve Çernobil nükleer santralinin çevresindeki 10 kilometrelik alanda yaşayanlar tahliye edildi. Öte yandan, kazanın yol açtığı yangın da 10 sürdü.

Çernobil Nükleer Felaketi, tarihin en kötü iki nükleer felaketinden biri olarak kabul ediliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.