1986’da meydana gelen patlamayla büyük bir felakete yol açan Çernobil Nükleer Santrali’nin çevresindeki alanların’resmen’ turistik bölge olmasına karar verildi. Ukrayna Devlet Başkanı, Çernobil’in doğasının insan eliyle gelen bir facia sonrasında yeniden canlandığı bir yer olduğunu söyledi.
Ukranya Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yıllarca yasaklı bölge statüsünde tutulan, bu statüden çıktıktan sonra ziyaretçilerin akınına uğrayan Çernobil Nükleer Santralı etrafındaki bölgeyi turistik bölgeye dönüştürmeyi öngören kararnameyi imzaladı. “Çernobil, Ukrayna için olumsuz bir şeydi şimdi bunu değiştirme zamanı geldi” diyen Zelenskiy, alanı turistik bölgeye dönüştürürken yürüyüş alanları yapacaklarını, yeşil alanlar oluşturacaklarını, mobil telefon ağını güçlendireceklerini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı, Çernobil’in doğanın insan eliyle gelen bir facia sonrasında yeniden canlandığı bir yer olduğunun belirterek, “Bunu turistlere, tarihçilere ve bilim insanlarına göstermeliyiz”dedi.
10 yılda sekiz milyon insan etkilendi
1986’da nükleer reaktörde meydana gelen patlama yalnızca 31 kişinin yaşamını yitirdiği şeklinde kayıtlara geçirilmişse de afet sahasında radyoaktif temizlik tasfiye işlerinde bilfiil çalışan 800 000 memurdan 800’ü maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle bir yıl içinde çeşitli hastalıklardan yaşamını yitirmişti, diğerlerinin de radyasyon mağduru olduğu bilinmektedir. Çernobil felaketini izleyen 10 yıl içinde ise Avrupa genelinde en az sekiz milyon insanın sağlığı, yüksek oranda radyasyona maruz kalma nedeniyle olumsuz etkilendi, bu olumsuzluklar günümüzde de devam etmektedir. Türkiye’de ise resmi bir araştırma yapılmadığı için felaketin etkileri yalnızca tahminlerle sınırlı kalmıştır. Bununla birlikte 2016 yılında yapılan bilimsel araştırma gelecek 50 yıl içinde 40 bin yeni kanser vakası olacağını da teslim etmiştir.