DünyaLGBTİ+Manşet

Uganda’da eşcinsellere idamı içeren yasa Meclis gündeminde

0

Ugandalı aktivistler yasanın, LGBT+ bireylere yönelik şiddetin artmasına neden olabileceği yönünde uyarıyor

Ugandalı erkekler “LGBT+ soykırımını (Kuchu) sona erdirmek için el ele” yazılı bir gökkuşağı bayrağı taşıyor.

Uganda’da halk arasında “Eşcinselleri Öldürün” yasası olarak bilinen ve beş yıl önce teknik gerekçelerle iptal edilen yasanın tekrar gündeme gelmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Museveni’nin de desteğini alan Uganda hükümeti, ülkede “doğal olmayan cinsel ilişkilerde” görülen artışı kontrol altına alacağını söyledi.

Thomson Reuters Vakfı’na konuşan ülkenin Ahlak ve Erdem Bakanı Simon Lokodo şunları söyledi: “Eşcinsellik Ugandalılar için doğal değil, fakat gay’lerin okullarda, özellikle de gençler arasında insanların o şekilde doğduğu yalanını yayarak kazandığı kişi sayısı çok arttı. Mevcut ceza yasamız sınırlı. Yalnızca eylemi suçlu buluyor. Özendirme ve insan kazanma faaliyetlerinde yer alanların da cezalandırılacağının altını net bir şekilde çizmek istiyoruz. Bu ağır suçları işleyenlere idam cezası verilecek”

Lokodo, ülkenin cumhurbaşkanı Yoweri Museveni‘nin de desteğini alan tasarının gelecek haftalarda mecliste tekrar gündeme getirileceğini söyledi. Lokodo’ya göre yasanın yıl sonundan önce oylanması bekleniyor.

Independent‘in bildirdiğine göre, Bakan, tasarının geçmesi için gereken sayıyı, mevcut vekillerin üçte ikisinin desteğini alacağı konusunda iyimser. Lokodo, yasa yeniden tartışılmaya açılmadan önce hükümetin lobi faaliyetleri yürüttüğünü söyledi.

İlk girişimde uluslararası toplumdan büyük tepki almıştı 

Uganda, ilk olarak 2014’te Museveni tarafından imzalanan yasanın idam cezasını öngörmesi yüzünden geniş bir uluslararası tepkiyle karşı karşıya kalmıştı. ABD yardımları azaltmış, vize kısıtlamaları getirmiş ve askeri tatbikatları iptal etmişti. Dünya Bankası, İsveç, Norveç, Danimarka ve Hollanda da yardımları askıya almış veya başka yerlere yönlendirmişti.

Lokodo, bu kez Uganda’nın herhangi bir olumsuz yanıta hazır olduğunu söyledi. Ahlak ve Erdem Bakanı “Böyle bir kaygımız var. Ama hazırız. Şantajı sevmiyoruz. Bunun bütçe ve yönetişim konusundaki destekçilerimizi rahatsız edeceğini bildiğimiz gibi, bize yabancı bir kültürü empoze etmek isteyenlerin önünde de başımızı eğip çekilemeyiz” diye konuştu. Britanya sömürge yasası uyarınca Uganda’da eşcinsel ilişki, ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

Büyük ölçüde muhafazakar olan Uganda’da, eşcinsellik ülkedeki çeşitli dini görüşe de uymadığından toplumun farklı kesimleri tarafından ayıplanıyor. Fiziksel saldırılara uğrayan eşcinseller işlerini kaybetmenin yanı sıra, toplum tarafından da reddediliyorlar. Bu yüzden geçtiğimiz yıllarda ülkede eşcinsel hakları kurumları oluşturulmuştu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.