LGBTİ+Manşet

Uganda’da Kato öldürüldü, İngiltere Brenda’yı da ölüme gönderiyor

0
Brenda Namigadde

Brenda Namigadde

Uganda’nın önde gelen eşcinsel hakları aktivistlerinden David Kato dün evinde ölü bulundu.[1] Uganda Cinsel Azınlıklar örgütü üyesi Kato’nun feci şekilde dövüldüğü ve kafasına aldığı darbeler sonucunda hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi. Kato, Uganda’da yıllardan beri demokrasi ve eşitlik için mücadele ediyordu ve bu nedenle hükümet ve eşcinsellere karşı “Hepsini Asın” kampanyası yapan ulusal bir gazete tarafından hedef gösteriliyordu. Kato’nun öldürülmesinin ülkedeki LGBT hareketi için büyük bir trajedi ve önemli bir kayıp olduğu belirtiliyor.

Ulusal ölçekte yayın yapan tabloid Rolling Stones gazetesi geçen sene aralarında Kato’nun da olduğu ülkedeki 100 eşcinsel erkeğin ismini ve fotoğraflarını manşetine taşımış ve “Hepsini Asın” manşetini atmıştı.[2] Bunun ardından çok sayıda eşcinselin evine saldırı gerçekleşmiş, çoğu çareyi saklanmakta bulmuştu.

Nüfusun %45’ini Katolik Hıristiyanların oluşturduğu Uganda’da Katolik Kilisesi de gazetenin kampanyasına yoğun şekilde destek veriyor.

Uganda’da mevcut Ceza Kanunu’na göre eşcinsellik ömür boyu hapisle cezalandırılan bir suç. Ancak bununla yetinmek istemeyen iktidardaki Ulusal Direniş Hareketi milletvekili David Bahati eşcinsellikle ilgili cezaları ağırlaştıran bir kanun teklifi vermiş durumda. Teklife göre eşcinsel bir ilişki yaşadığını inkâr etmeyen herkes cezalandırılabilecek. Bir gazetecinin eşcinsel bir çiftle röportaj yapması dahi suç kabul edilecek. İlişki bir engelli veya 18 yaşından küçük biriyle yaşandıysa veya ilişki sırasında AIDS bulaştırıldıysa ceza idam olacak. Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni’nin yasa önüne gelirse onaylayacağı biliniyor. Bahati’nin teklifi, zaten tabu olarak görülen eşcinselliğe karşı Uganda’daki nefret dalgasını beslemiş oldu.[3] Kato’nun da bu nefret dalgasının bir sonucu öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Konuyu başka bir boyuta taşıyansa İngiltere’nin Brenda Namigadde’yi sınırdışı etmeye hazırlanması. Brenda Namigadde 8 yıl önce evinin yakılması ve can güvenliğinin kalmaması nedeniyle İngiltere’ye göç etmiş bir lezbiyen. Ancak yasadışı göçmenlik prosedürünü uygulayan İngiltere Brenda’yı Cuma günü (yarın) sınırdışı etmeye hazırlanıyor. Brenda Uganda’da tanıdığı kimsenin kalmadığını ve ülkesine geri dönerse işkence görmekten ve öldürülmekten korktuğunu ifade ediyor. İnsan hakları ve eşcinsel örgütleri Brenda’nın sınırdışı edilmemesi için bir kampanya başlatmış durumda. Oluşturulan web sitesi aracılığıyla İngiltere İçişleri Bakanlığı’na mail gönderilmesi ve hükümet üzerinde sınırdışı işlemini durdurmak için baskı kurulması amaçlanıyor. Kampanya web sitesi şu şekilde:

http://www.allout.org/brenda

Brenda Namigadde’nin Uganda’ya iade edilmesi ihtimali kendisine sorulan “eşcinselleri öldürün” kanun teklifini veren David Bahati’ye göre Brenda Uganda’ya geri dönmeli çünkü böylece Brenda tövbe edebilir ve kendini yenileyebilir.[4] Bahati ayrıca, eşcinselliğini bırakması halinde Brenda’nın korkması için bir neden olmadığını, seçimin ona ait olduğunu ifade ediyor.

İnsan hakları örgütleriyse Brenda’nın Uganda’ya gönderilmesi durumunda çok açık ve yakın bir ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. İngiltere’nin daha önce aldığı kararlarda eşcinsellerin sığınma hakkını kabul ettiğini[1] ifade eden örgütler Brenda’nın da bu korumadan yararlandırılmasını istiyor.

[1] http://www.msnbc.msn.com/id/41292753/ns/world_news-africa/

[2] http://www.timeslive.co.za/africa/article718887.ece/Hang-them–Ugandan-paper-publishes-photos-of-Top-100-gays

[3] http://www.courrierinternational.com/article/2010/01/07/l-homosexualite-consideree-comme-un-crime

[4] http://lezgetreal.com/2011/01/uganda-lesbian-files-urgent-new-asylum-claim-in-uk-in-face-of-friday-deportation/?utm_source=All+Out&utm_campaign=71bced3c7d-Uganda_Brenda_01_25_11_non-us&utm_medium=email

[5] http://lezgetreal.com/2011/01/uganda-lesbian-files-urgent-new-asylum-claim-in-uk-in-face-of-friday-deportation/?utm_source=All+Out&utm_campaign=71bced3c7d-Uganda_Brenda_01_25_11_non-us&utm_medium=email

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.