Sağlık

Tuz tüketiminin azaltılması milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak

0

Bilim adamları, gıdalardaki tuz oranının yüzde 15 azaltılması durumunda gelecek on yıl içinde sekiz milyondan fazla hayatın kurtarılabileceğini açıkladı.

Araştırmacılara göre, tütün tüketiminin azaltılmasının ardından insan sağlığına yapılabilecek en etkin ve ucuz katkı, tuz tüketiminin azaltılması üzerinden olacak.

Bulgularını İngiltere’deki bir tıp dergisinde yayınlayan araştırmacılar, Birleşmiş Milleter’e de tuz tüketiminin azaltılmasını sağlık alanında küresel öncelikleri listesine alma çağrısı yaptı.

Araştırmanın tavsiyeler bölümünde, tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik gönüllü önlemlerin işe yaramaması durumunda, gıda endüstrisinin tuz miktarını azaltmaya yönelik bir kontrolden geçirilmesi ve kurallar koyulması gerektiği de belirtiliyor.

Tuzun kan basıncının artmasında ve kalp hastalıklarında rol oynadığı araştırmalarla sabitlenmiş bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde tuz tüketiminin yalnızca üçte bir oranında azaltılması, yıllık sağlık harcamalarında 24 milyar dolarlık tasarruf yapılmasını ve on binlerce kişinin hayatının kurtarılmasını sağladı.

Kalp krizi sonucu ölümlerin yüzde 70’inin kalkınmakta olan ülkelerde meydana geldiğini belirten araştırmacılar, gıda sektöründeki tuz azaltma önlemlerinin bu nedenle dünya çapında yapılması gerektiğini de belirtiyorlar.

Tuz endüstrisi ise, bu rapora karşı çıkarak, tuz tüketimiyle ilgili araştırma sonuçlarının iddialardan ibaret olduğunu ve bilimsel temellerden ziyade bir tür modaya dayandığını söylüyor. (BBC)

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.