Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

TÜSAD uyarıyor: Dışarıda buluşamayan evde buluşuyor, misafir kabul etmeyin

0
Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, getirilen pandemi kısıtlamalarıyla dışarıda buluşamayanların evlerde çok daha sık bir araya geldiğini, bu durumun da salgının bulaşma ihtimalini artırdığını söylüyor.

Dernek adına açıklamada bulunan Turan, çok zorunlu değilse eve misafir kabul edilmemesi ve başkalarının evine ziyarete gidilmemesini tavsiye ediyor.

‘Eve misafir kabul etmeyin’

TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan yaptığı açıklamada son yasakların insanların evlerde kalabalık bir şekilde bir araya geleceği etkinliklerin yapılmamasını da kapsadığına dikkat çekiyor ve şunları belirtiyor:

Son günlerde ne yazık ki dışarıda buluşamayan ailelerin evlerde çok sık bir araya geldikleri ve birbirlerine virüsü bulaştırdıklarına şahit olmaktayız. Pandeminin en zor günlerini, hasta sayısının en yüksek olduğu zamanları yaşarken, en yakınımız dahil herkesin enfeksiyon taşıma ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden çok zorunlu değil ise yaşadığınız eve misafir kabul etmeyin, başkalarının evine ziyarete gitmeyin. Ev dışına işi gereği veya başka nedenler ile çıkan kişilerin evde diğer aile fertlerine karşı sosyal mesafeyi koruması, evde kullanılan ortak alanlara dikkat edilmesi, gerekli durumlarda maske veya eldiven kullanılması bulaş riskini aza indirgeyecektir. ‘Hayatın eve sığabileceğini’ unutmamalı, geçirdiğimiz bu zor günleri bir an önce geride bırakmak için ‘maske-mesafe-hijyen’ kurallarına mutlaka uymalıyız.”

Yaşanılan yerler iyi havalandırılmalı

Doç. Dr. Turan, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte vücut direncinin düştüğünü, grip ve nezleye yol açan mikropların da soğuk havalarda daha çok yayıldığının altını çiziyor. Bu noktada yaşadığımız yerleri havalandırmanın önemine dikkat çeken Turan, şunları söylüyor:

Asıl unutulmaması gereken nokta; bu tür hastalıkların insandan insana bulaşmasının ve hasta olmamıza yol açmasının temel nedenlerinden birisi, soğuk hava değil, yaşadığımız evi, çalıştığımız iş yerini iyi havalandırmamaktır. Havalandırılmayan ortamlarda bulunan ve hızlıca çoğalan mantarlar, bakteriler ve virüsler sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Evde daha çok zaman geçireceğimiz bu günlerde evlerdeki havayı sürekli olarak yenilemek, havanın tazelenmesini sağlayarak nem oranını da düşürür. Odalar her gün, birkaç kez en az 30 dakika havalandırılmalıdır. Bu önlemler koronavirüs de dahil olmak üzere virüslerin evde barınmasına daha fazla engel olacaktır.”

Doç. Dr. Onur Turan, salgın döneminin bir diğer önemli konuları olan beslenme ve uyku düzenine dikkat çekiyor. Turan’a göre günde ortalama yedi-dokuz saat arasında uyunmalı:

Bağışıklık sistemimiz ne kadar kuvvetli olursa virüs ve bakterilerle vücudumuzdan o kadar uzak durur ve enfeksiyon durumunda ise hastalığın beklenenden daha hafif geçmesini sağlayabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için, düzenli uyku ve beslenme şart. Günde ortalama 7-9 saat uyumaya ve uyku düzeninizi bozmamaya özen göstermeli, alkol tüketmek, geç saatlerde yemek yemek gibi uyku kalitesini olumsuz etkileyecek olan etkenlerden de mümkün olunduğunca kaçınılmalıdır. Gıda seçimi olarak; hazır gıdalardan, gazlı içeceklerden bu süreçte mümkünse uzak durulması, meyve-sebze gibi vitamin, mineral içeriği yüksek, antioksidan özelliği de olan besinlerin ihmal edilmemesi önemlidir. Bol su içmek önemlidir. Düzenli fiziksel aktivite hem bağışıklık sistemini güçlendirecek hem de uyku kalitesini geliştirecektir. Bu nedenle evde ve dışarı çıkmanın serbest olduğu saatlerde hafif egzersizler ile vücudumuzu dinç tutabiliriz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.