Doğa MücadelesiManşet

Türkmen Dağı, İliç olmasın diye dayanışma büyüyor: Siyanürlü sömürüye hayır!

0

Türkmen Dağı Çevre Platformu’nun yeni üyesi Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği’nin açılışı 8 Haziran’da Gökçeyazı’da gerçekleştirildi.

Dernek, Balıkesir-Türkmen Dağı’nı ekolojik yıkım projelerine karşı korumak ve Gökçeyazı ile Türkmen Dağı köylüleriyle dayanışma oluşturmak amacıyla kuruldu.

Derneğin açılışına Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Güney Marmara Dayanışması, KESK Balıkesir Şubeler Platformu, TÜM KÖY SEN Balıkesir Şubesi, Büro Emekçileri Sendikası’nın yanı sıra Gökçeyazı, Sarıalan ve çevre köylerden köylüler katıldı.

‘Bizim köyümüzün üstü zaten altın’

Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu başkan yardımcısı Raziye Yıldırım, açılış etkinliğinde yaptığı konuşmada “Bizim köyümüzün ve Türkmen Dağı’mızın üstü zaten altın. Bizim altın madenine ihtiyacımız yok…” diyerek topraklarını madencilere teslim etmeyeceklerini vurguladı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan da açılışta bir konuşma yaparak derneklerin ve örgütlenmenin çevre mücadelesi için öneminden bahsetti.

Derneğin yönetim kurulu üyesi Dilek Yalçın ve Türkmen Dağı Çevre Platformu’ndan Nursel Çakır da açılış sırasında Türkmen Dağı Çevre Platformu adına bir basın açıklaması yaparak bölgedeki altın madeni projesinin sebep olacağı hasara dikkat çekti.

‘Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine…’

Açılış etkinliklerinde gerçekleştirilen seyirlik oyununda meşe dallarına sarılı kadınlar meşeleri konuşturarak “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine mücadele edeceğiz” dedi.

Etkinlikte bir Türkmen geleneği olan deve oyunu da sergilendi. Oyunda Türkmen Dağı’nı temsil eden deve, siyanürden ve tozdan hastalanarak yere yattı. Daha sonra devenin yardımına koşan halk sayesinde deve iyileşerek ayağa kalktı.

Açılış konuşmalarından sonra dernek başkanı Av. Anıl Yılmaz ve başkan yardımcısı Raziye Yıldırım, açılış kurdelesini tüm Gökçeyazılı kadınlarla birlikte kesti. Daha sonra misafirler, dernek merkezindeki fotoğraf sergisini gezip Gökçeyazı kapalı pazar alanına yürüdü.

Köylüler siyanürlü sömürüye ‘Hayır’ diyor

CVK Madencilik, Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı 16’dan fazla köyü etkileyecek bir altın madeni projesi gerçekleştirmek istiyor. Maden projesi kapsamında iki açık ocak, dört yeraltı galeri ocağı, kırma tesisi, zenginleştirme tesisi, atık barajı, pasa depolama alanları, bitkisel toprak depolama alanları ve cevher stok alanları kurulacak.

Projenin 9 bin 133 dönümlük ÇED alanı içinde 6 bin 822 dönümlük bir orman alanı ile bin 615 dönümlük özel mülk arazisi, 676 dönümlük hazine arazisi ve 19,5 dönümlük bir mera alanı bulunuyor.

Kurulması planlanan açık ocak alanlarından biri Sarıalan köyünün evlerine yalnızca 250 metrelik bir mesafede bulunurken atık barajı da Gökçeyazı köyü etrafındaki meraların üzerinde.

Tarım ve mera alanları yok olacak

15 bin 627 dönümlük proje için Türkmen Dağı ormanları ile Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular gibi birçok köyün tarım ve mera alanları yok edilecek.

Projenin 9 bin 133 dönümlük ÇED alanı içinde 6 bin 822 dönümlük bir orman alanı ile bin 615 dönümlük özel mülk arazisi, 676 dönümlük hazine arazisi ve 19,5 dönümlük bir mera alanı bulunuyor.

Projeye karşı çok sayıda eylem yapan aktivist ve köylü, vali yardımcısı ile görüşerek bölgedeki altın madeni projesi için çalışma ruhsatının iptalini talep etti. Ancak henüz CİMER’e ve yetkililere gönderilen dilekçelere bir yanıt verilmedi.

Balıkesir Büyükşehir Meclisi, maden projesi için bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi ve çevre platformu komisyonda yer almak için başvuru yaptı.

Köylüler ve misafirler altın madenine direniyor, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma!” diyor.

Balıkesir’de maden tehlikesine karşı köylüler ayakta: ‘Gökçeyazı ölümyazı olmasın’

You may also like

Comments

Comments are closed.