Türkiye’nin yerli otomobilinin tanıtımı yapıldı

Türkiye'nin elektrikli yerli otomobil projesindeki modeller bugün tanıtıldı. Fatih Altaylı ise fikri mülkiyet haklarının Türkiye'de olduğu söylenen otomobilin patent başvurusunu bulamadığını söyledi.

Prototipi İtalya’dan getirilen yerli otomobil projesindeki elektrikli otomobil modelleri bugün kamuoyuna tanıtıldı. Projenin yapımını üstlenen Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde yerli aracın tanıtımını gerçekleştirdi.

Bugün Resmi Gazete‘de yayınlanan karar ile yerli otomobilin üretim sürecine dair ayrıntılar belli olmuş, devletin projeyi desteklemek için yapacağı teşvikler duyurulmuştu.

İki model tanıtıldı

Etkinlikte ise C-SUV modeliyle birlikte bir de C- Sedan modelleri tanıtıldı. Yerli otomobile ait modüler ve elektrik güç ünitesi tören alanında sergilenirken alana kurulan simülatör ile katılımcılar yerli otomobille sanal bir sürüş gerçekleştirdi.

Tanıtım etkinliğine Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, TOBB başkan ve yardımcıları, TOGG hissedarları, otomotiv endüstrisi, otomotiv tedarik sanayisi, iş dünyasının temsilcileri, medya temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının yer aldığı 2 bin kişilik davetli topluluğu katıldı.

30 dakikanın altında hızlı şarj

Tanıtım toplantısında otomobilin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de ilk kez paylaşıldı. Buna göre, Türkiye’nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

Otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek. Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak.

Araç menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda 5 farklı modelin üretimi gerçekleştirilecek. Yerli otomobilin açıklanan bir başka özelliği ise “Holografik Asistan” oldu. Standart sanal gösterge panelinin yerine ileri göz takip algoritması kullanılacak ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojisi araçta yer alacak.

Erdoğan: İlk ön siparişi buradan veriyorum

Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye’nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz” dedi. “Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar, devrin otomobilinin önünü kesemeyecekler” diyen Erdoğan konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:

Recep Tayyip Erdoğan olarak, şahsım adına ilk ön siparişi de buradan veriyorum. Milletimizin bu araca sahip olmak için sabırsızlıkla beklediğini biliyorum. Satışa sunulacağı 2022 öncesinde ön satış süreci başlatılabilir.

 

Hisarcıklıoğlu: Yarım asırlık hayale bir adım daha yaklaştık

TOBB Başkanı ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin yarım asırlık hayaline bir adım daha yaklaştıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

2017’de TOBB Genel Kurulu’nda sayın Cumhurbaşkanımız bize bir çağrı yapmış ve bu işi bizim üstlenmemizi istemişti. Biz de yola çıktık ve babayiğitlerimizi bir araya getirdik. Verdiğimiz sözün arkasındayız. Otomotiv sektörü kabuk değiştiriyor. Ve bizim için yeni bir fırsat penceresi açılıyor. 1960’larda bu fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış ve Türkiye’nin otomobili yapamamıştık. Bugüne kadar çok denedik, çok konuştuk ama başaramadık. Ama bu sefer başaracağız.

Sadece üretilmeyecek, markası da bizim olacak, patenti de bizim olacak, tasarımı da bizim olacak. Lisans almayacağız, lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız, kendi patentlerimiz için yabancı mühendisleri çalıştıracağız. 2022’de de ilk aracımızı hep birlikte banttan indireceğiz. Türkiye’nin Otomobili teknolojik dönüşümdür, küresel markadır, 20 bin ilave istihdamdır, 7,5 milyar dolar daha az cari açıktır.

Karakaş: Fikri mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’de

Tanıtım toplantısında bir sunum gerçekleştiren TOGG Ceo’su Gürcan Karakaş ise yerli otomobil hakkında “Yerli otomobil fikri mülkiyet haklarının yüzde 100’ü Türkiye’ye ait olan bir otomobildir. Yetkinliklerimize baktığımızda doğru yerden yola çıktık diyoruz. Bizim geliştirdiğimiz özgün bir teknoloji kullandık” ifadelerini kullandı.

Altaylı: Patent başvurusu bulamadım

Fatih Altaylı Haber Türk’te kaleme aldığı yazıda yerli otomobile ait patent başvurusunu bulamadığını yazmıştı. Altaylı yazısında, “Dün bir televizyonda bununla ilgili haberi izlerken katıla katıla güldüm. Alt yazıda otomobilin fikrinin ve mülkiyetinin Türkiye’de olduğu yazılıydı. Fikri mülkiyet kavramından o kadar uzak bir ülkeyiz ki, haber kanalı editörleri bile buna yabancı. Açık söyleyeyim, bununla ilgili bir araştırma yaptım. Yerli otomobille ilgili herhangi bir patent başvurusu bulamadık. Oysa yerli ve fikri mülkiyeti Türk firmasına ait bir araç tasarımı için yüzlerce farklı patent başvurusu olması lazımdı. İnşallah vardır da ben yanılıyorumdur!” ifadelerini kullanmıştı.

TOGG hakkında

28 Haziran 2018 tarihinde kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde bir araya gelen Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Grubu’nun iş birliğiyle oluşturuldu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını Rifat Hisarcıklıoğlu yürütürken CEO’luğunu ise Gürcan Karakaş yürütüyor. Şirkette 27 Aralık 2019 tarihi itibariyle 114 çalışan bulunuyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR