TürkiyeEnerjiManşet

Türkiye’nin ilk tam entegre güneş paneli fabrikası Erdoğan’ın katılımıyla açıldı

0
Fotoğraf: AKP Twitter

Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde 1,4 milyar dolarlık yatırımla kurulan ve Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı tören ile açıldı.

Yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip olan fabrika 80 bin metrekare kapalı alana sahip.

Türkiye’nin ilk entegre tesisi

Silikon işleme teknolojisini Türkiye’ye kazandıracak fabrikanın, faaliyete geçtiğinde “ingotwaferhücre ve modül” imalatını tek çatı altında yapabilen Türkiye’nin ilk entegre tesisi olacağı belirtiliyor.

Fabrikanın ilk üretimleri, Güneş YEKA 1 projesi kapsamında kurulacak toplam 1000 megavat kurulu güce sahip Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde kullanılacak.

Güney Kore merkezli ortak ile yollar ayrıldı

Daha önce Kalyon Enerji ile Güney Kore merkezli Hanwha grubu tarafından yapılmak istenen proje için  Hanwha Kalyon Güneş Enerjileri Üretim A.Ş. ile Hanwha Kalyon Güneş Teknolojileri Üretimi A.Ş. şirketleri kurulmuştu.

Ocak 2019 tarihinde ise Kalyon Grubu, Hanwha grubuyla yollarını ayırmıştı.

‘2 milyon kişinin yıllık enerjisini karşılayacak’

Açılış töreninde konuşma yapan Erdoğan, “İlk Yerli Güneş Paneli Fabrikası’nın güneş paneli sisteminde ülkemizi ileri çıkaracağını düşünüyorum. Bu santralle 2 milyon vatandaşımızın yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağız. Kalyon Holding’in yatırımına tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Diplomaside ve ekonomide başarının temel şartının enerjide bağımlılığı en aza indirmek olduğunu belirten Erdoğan “Dışa bağımlılığı azaltmak için yerli yenilenebilir enerjinin payına yükselttik” dedi. Erdoğan güneşten elektrik üretiminin toplam üretimin yüzde dördünü oluşturduğunu söyledi.

‘Kimse bizi petrol ve doğal gazdan mahrum bırakamaz’

Konuşmasının devamında “Özellikle Doğu Akdeniz’de ne işimiz var diyen muhalefetin iyi öğrenmesini istiyorum bunu” diyen Erdoğan, fosil yakıt arama faaliyetleri sebebiyle uluslararası bir krize dönen Doğu Akdeniz tartışmaları hakkında yorumlarını paylaştı.

Erdoğan “Hiçbir güç ve tehdit ülkemizi bu bölgede var olduğu tahmin edilen zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarından mahrum bırakmaz” ifadelerini kullandı.

‘Cuma müjdeli haberimiz var’

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı konuşmasını “Cuma günü tüm milletimize bir müjdeyi vermekle karşı karşıya olacağımızı tahmin ediyorum” sözleriyle tamamladı.  Erdoğan “Bu müjdenin hayalleri ve rüyası içindeyiz. Bu müjdeyi tüm milleti vermek suretiyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına inanıyorum” yorumunu paylaştı.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.