EnerjiManşet

Arktik’te güneş panelleri kuruldu: Yerel toplulukların yeşil enerjiye geçişi desteklenecek

0

Norveç, tüm kış boyunca gece gündüz karanlığa gömülen Svalbard takımadalarında dünyanın en kuzeyindeki yer güneş panellerini kurdu.

Pilot proje, uzak Arktik topluluklarının yeşil enerjiye geçişine yardımcı olabilir.

Bir tarlada altı sıra halinde dizilen 360 güneş paneli, turistler için bir ana kampa dönüştürülen eski bir nakliye radyo istasyonu olan Isfjord Radio‘ya bugün (21 Eylül) elektrik sağlamaya başlayacak.

euronews‘ün aktardığına göre, Spitsbergen olarak da bilinen bol rüzgârlı takımadalar, Kuzey Kutbundan yaklaşık 1,300 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve hava şartları elverdiği sürece sadece tekne ya da helikopterle ulaşılabiliyor.

Devlete ait enerji grubu Store Norske‘nin yenilenebilir enerjiler teknik danışmanı Mons Ole Sellevold, “Bunun dünyanın en kuzeyindeki yere monte PV (fotovoltaik) sistemi olduğuna inanıyoruz” dedi.

Sellevold, Kuzey Kutbunda bu ölçekte bir şeyin ilk kez yapıldığını belirtti.

Güneş panelleri gece güneşinden nasıl yararlanıyor?

Şimdiye kadar dizel jeneratörlerle çalışan radyo istasyonunun çatısına yerleştirilen 100 güneş paneli, tesisin elektrik ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayacak ve karbondioksit emisyonlarını azaltacak.

Yaz aylarında bölge, hiç batmayan “gece güneşi” ile bol miktarda güneş ışığı alıyor.

Güneş panelleri ayrıca kar ve buzun yansıtıcı gücü anlamına gelen “albedo” etkisinden de yararlanıyor ve düşük sıcaklıklar panellerin verimliliklerini artırıyor.

Öte yandan, bölge ekim başından şubat ortasına kadar tamamen karanlığa gömülüyor ve bu da Isfjord Radio’nun fosil yakıtları tamamen bırakmasını imkansız hale getiriyor.

Store Norske bu nedenle istasyonun yeşil dönüşümünü ilerletmek için rüzgar çiftlikleri gibi diğer alternatifleri de değerlendiriyor.

Güneş panelleri için uzak kuzeydeki ‘test alanı’

Sellevold, bölgeye güneş panelleri yerleştirmenin çevresel kaygıların yanı sıra ekonomik faktörlerden de kaynaklandığını, dizelin satın alınmasının ve taşınmasının maliyetli olduğunu, güneş panellerinin ise bakımının kolay olduğunu ve bozulmadığını söyledi.

Sellevold ayrıca bu kurulumu bir pilot proje olarak kullanarak teknolojinin Kuzey Kutbu’nda geleneksel elektrik şebekelerine bağlı olmayan ve yeşil enerjiye geçişine ihtiyaç duyan yaklaşık 1.500 başka tesis ya da topluluk tarafından da kullanılıp kullanılamayacağını görmeyi amaçladıklarını söyledi.

“Isfjord Radyosu’nu bir test alanı haline getirerek … daha sonra bunun gibi başka yerlere de götürebileceğimiz, Arktik’te kanıtlanmış bir teknoloji elde etmek istiyoruz” dedi.

Geçen yıl yayımlanan bir araştırmaya göre, Kuzey Kutbunda son 40 yılda görülen gezegenin geri kalanından yaklaşık dört kat daha hızlı olan ısınma, buzların daha hızlı erimesine ve ekosistemlerin bozulmasına neden oldu.

Bu durum, yükselen deniz seviyeleri ve aşırı hava olaylarıyla birlikte hem yerel toplulukları hem de dünyanın geri kalanını etkiledi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.