DünyaHayvan Haklarıİklim ve EnerjiManşet

Güneş panellerinin çevresinde doğal yaşam mümkün mü?

0
Güneş panellerinin etrafında gelişen bitki örtüsü - Fotoğraf: Argonne Ulusal Laboratuvarı / Lee Walston.

ABD Enerji Bakanlığı‘na ait Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı araştırmacılarının yürüttüğü proje kapsamında güneş panellerinin çevresinde doğal yaşamın mümkün olup olmadığı gözlemlendi.

ZMEsience’ten Mihai Andrei’nin aktardığına göre 2018’den bu yana yürütülen projede test için iki yeni güneş enerjisi tesisi inşa edildi. Yerel ekosistemi desteklemeleri umuduyla bölgeye endemik bitkiler ekildi.

Ağustos 2018’den Ağustos 2022’ye kadar araştırmacılar, çiçekli bitkilere ve böcek topluluklarına bakarak, her seferinde bitki ve böcek bolluğunu değerlendiren 358 gözlemsel araştırma gerçekleştirdi. Şu anda bunu yapmanın daha hızlı bir yolu olmadığından araştırmada çok fazla zaman ve enerji harcandığı belirtildi.

Argonne’un Çevre Bilimleri bölümünde Arazi Kaynakları ve Enerji Politikası Programı Yöneticisi Heidi Hartmann, “Bu verileri elde etmek için harcanan çaba kayda değerdi; polen taşıyıcı sayılarını kaydetmek için yaz aylarında her sahayı dört kez taradık” dedi. Hartman, zamanla yaşam alanı olgunlaştıkça çiçekli bitkilerin sayısının ve türlerinin arttığını belirtti.

Fotoğraf: Argonne Ulusal Laboratuvarı
Lee Walston.

Araştırma kapsamında aynı zamanda böcek sayısı üç katına çıkarken yerli arı popülasyonu da 20 kat arttı. Alanda doğal yaşam zamanla güveler, kelebekler ve diğer böceklerle çeşitlendi. Buna göre araştırmada, güneş enerjisi alanlarında oluşturulan habitatta böcek topluluğunun nispeten hızlı geliştiği vurgulandı.

‣ Gezegenimizi kurtarabilmek için acaba gerçekten yaşamı ağırdan mı almalıyız?
‣ Pestisit kabusu: Yılda 385 milyon kişi zehirleniyor, her yıl 11 bin kişi hayatını kaybediyor
‣ ‘Vızıltı hatları’: AB, azalan arı popülasyonunu artırmak için anlaşma imzaladı

Fotoğraf: Argonne Ulusal Laboratuvarı
Lee Walston.

Dünya ekosisteminde böceklerin başı genel olarak dertte. Bal arısı popülasyonlarının azalmasının yarattığı tehlike hemen herkesçe biliniyor. Ancak diğer türler de azalıyor.

Bunun bir kısmı pestisit kullanımından, diğer kısmı ise gerekli altyapıların geliştirilmemesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle araştırmacılar böceklere de yardımcı olacak altyapıya giderek daha fazla ihtiyaç duyuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.