Enerjiİklim KriziManşet

‘Türkiye’nin emisyonlarının yüzde 7’si çelik sektöründen kaynaklanıyor’

0
Fotoğraf: DHA

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) tarafından yayımlanan “Türkiye Çelik Sektörünün Karbonsuzlaşması: Mevcut Durum” başlıklı raporda, çelik sektörünün Türkiye’deki enerji tüketiminin yüzde 7’si, sanayideki enerji tüketiminin ise yüzde 22’sinden sorumlu olduğu belirtildi.

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele yolunda 2053’te net sıfır emisyon hedefine dayalı dönüşümünün başlaması için bağlayıcı hedeflerin tanımlanmasının önemine değinen rapor, bu hedeflere erişimin kolaylaştırılmasının gerekliliğine dikkati çekiyor. Uzmanlar, emisyonların azaltılmasına yönelik bir yasal çerçevenin kurulmadığını vurguluyor.

‣ ‘Sunulan Ulusal Katkı Beyanı ile Türkiye’nin 2053’te net sıfıra ulaşması imkansız hale geldi’
‣Sera gazı emisyonları rekor kırdı: 1,5 derece hedefine vaktinde erişilemeyebilir

Raporda paylaşılan hesaplamalar, ham çelik üretimi yapan ve nihai çelik ürünü üreten tesisler dahil olmak üzere çelik sektörünün Türkiye’nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sinden ve sanayideki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. Yüksek emisyonlu sektörlerden biri olduğu ifade edilen çelik sektörünün oluşturduğu 40 milyon ton emisyon, ülkenin toplam emisyonlarının yüzde 7’sini oluşturuyor.

‣ Türkiye’nin sera gazı emisyonları 2021’de yüzde 7,7 arttı: 1990’dan beri yüzde 157,1 artış

‘Emisyonlar tüm sektörlerde azaltılmalı’

IPM İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, Türkiye’nin iklim politikalarını oluşturan net sıfır hedefi doğrultusunda tüm sektörlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının da önemli ölçüde azaltılması gerektiğini vurguluyor.

Şahin, karbonsuzlaşma için yapılacak tüm çalışmalara bilgi sağlamak üzere çelik sektörünün bütün safhalarının incelendiğini aktarıyor ve ekliyor:

“Sanayi sektörleri arasında en fazla enerji tüketen ve en yüksek karbon emisyonuna neden olanlardan birisi olan demir-çelik sektörünün karbonsuzlaşma yönündeki dönüşümünde ihtiyaçları ve fırsatları anlamak için, sektöre özgü koşulların geçmişten bugüne doğru olarak anlaşılması gerekmektedir.”

Raporun tamamını okumak için tıklayın.

‣ İklim Masası: Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı avantaja çevirmesi mümkün
‣ Türkiye’nin iklim politikası: Hiçbir şey yapmamaktan laf üretmeye…

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.