ManşetEmekTürkiye

Türkiye’nin dört bir yanında emekçiler 1 Mayıs’ı kutladı: Taksim’de gençler ve işçilere saldırı

0

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü‘nde milyonlar alanlardaydı. Pandemi yasaklarıyla geçen iki yılın ardından 1 Mayıs, Türkiye’nin onlarca ilinde coşkuyla kutlandı.

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamaları için Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB)Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), ortak çağrısıyla Maltepe miting meydanına yürüyüşe geçildi.

Barolardan kadın örgütlerine, siyasi partilerden taraftar gruplarına onlarca sendika, kitle, meslek ve emekçi örgütü, sabah saatlerinde Kartal ve İdealtepe‘den iki koldan Maltepe miting alanına doğru kortej halinde alana gitti.

Avukatlar, sağlık emekçileri, emekliler, gençler, gazeteciler, inşaat işçileri, fabrika işçileri ve memurların ortak talebi, insanca çalışma koşulları ve adalet oldu. Alanda yerlerini alan ekolojik yıkım ve doğa sömürüsüne karşı direnenler de 1 Mayıs’ta “Doğa ve insanın sömürüsüne son” dedi.

“Kendini doğadan yana, eşitlikten yana, özgürlükten yana, emekten yana; insandan, kuştan, çiçekten, böcekten, kaplumbağadan, dağdan, dereden, ağaçtan yana gören, kısaca kendini Yeşil gören herkese merhaba!” mesajıyla kortejde yerini alan Yeşiller Partisi, “Evimiz yanıyor, bu yangını söndüreceğiz”, “Doğanın ve insanın sömürüsüne son” pankartlarıyla 1 Mayıs alanına yürüdü.

Resmen kuruluşu için neredeyse bir buçuk yıldır İçişleri Bakanlığı’ndan olur alamayan Yeşiller Partisi de alandaydı.

Rize İkizdere’de Eskencidere Vadisi‘nde Cengiz Holding‘in taş ocağı inşaatına direnen İkizdere Çevre Derneği de “İkizdere direniyor” pankartıyla Maltepe alanına yürüdü.

Kortejde davul zurnalarla, halaylarla 1 Mayıs’ı kutlayan işçi ve emekçilerin ortak sesi artan hayat pahalılığına, zamlara, geçim sıkıntısına karşı yükseldi. Gezi Davası‘nda mahkum edilenler için adalet talebi de 1 Mayıs alanına taşındı.

Bandista grubunun şarkıları eşliğinde alana girişler başladı, ardından sahneye Ruhi Su Dostlar Korosu çıktı. Korodakiler şarkılarını söylerken ellerinde “Gezi Onurumuzdur” dövizleri tuttu.

İlk sözü alan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kitleyi “Bu meydan inadına hakları için çıkanların meydanı. Bu meydan zorbalar kalmaz diyenlerin meydanı. Bu meydanda insanca yaşam mücadelesi verenler var. Bu meydanda geleceği işsizlikle karartılmaya çalışılan gençler var. Meydanlarda buluşmayı özledik, Baharı özledik. Umudu hep birlikte örüyoruz” sözleriyle selamladı.

TTB Merkez Başkanı Şebnem Korur Fincancı da “Barışı kuracak olanlar biziz. Bu topraklarda sömürü kapitalizmi yaşayanlar, İstanbul Sözleşmesi‘nden çıkanlara karşı Danıştay’ı dolduranlarız. Elbet suçlarınızla sizi yüzleştirecek olanlarız” diye seslendi.

Bakırköy ve Silivri’den selamlar

Gezi Parkı Davası’nda 18’er yıl hapis cezasına çarptırılan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın cezaevinden gönderdiği 1 Mayıs mesajları da sahneden okundu:

“1 Mayıs’ı, 1 Mayıs meydanında, Taksim’de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız. Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız. Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemiz kazanacak. Hepinize Bakırköy ve Silivri cezaevlerinden selamlar. Yaşasın 1 Mayıs.”

Konuşmaların ardından Türkçe, Kürtçe, Arapça okunan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak metninde ise şu ifadeler yer aldı:

“Gezi bu ülkenin yüz akıdır, direniş sembolüdür. Geleceğimize sahip çıkma iradesidir. Bu karanlık gidecek, Gezi kalacak. Gezi’yi dün savunduk, bugün savunuyoruz, yarın da savunacağız. AKP ve yargısı emekçilerin ve halklarımızın özgürlük mücadelesine engel olamayacak. Gezi her yerde, Gezi burada, Gezi bizleriz, Gezi milyonlardır.

Bu bozuk düzen, bizim düzenimiz değil. Bu sömürü düzeninin bize vereceği hiçbir şey yok. Tek adam rejiminin sona ermesi, demokrasi ihtiyacı ve köklü bir değişim talebi mutlu bir azınlık dışında tüm kesimlerin ortak talebidir. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu, işsiz kalınmadığı, aç yatılmadığı bir dünya ve ülke istiyoruz. Birleşerek yaratacağız. Herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir işinin olduğu, ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı, mültecilik statüsünün tanındığı bir gelecek istiyoruz. Birleşerek gerçekleştireceğiz!”

Taksim işçinindir, yolu açın!

Kutlamaların yasak olduğu ve sabah erken saatlerden polis ablukasına alınan Taksim Meydanı‘nda yalnızca sendikaların anıt önüne çelenk bırakılmasına izin verildi.

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş, Cumhuriyet Anıtı‘na çelenk ve 1977 1 Mayısı’nda ölenleri anmak üzere karanfiller bıraktı. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, çelenk bırakma töreninin ardından “1 Mayıs meydanı, Taksim meydanıdır. Yıllarca 1 Mayıs’ın ve Taksim’in özgürleştirilmesi için uzun mücadeleler verdik” dedi.

1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen işçiler ve gençler, polis saldırısıyla karşılaştı. İstanbul Valiliği, 164 kişinin göazltına alındığını açıkladı.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD- Sen), Umut- Sen ve Bağımsız Maden İş SendikasıBeşiktaş Çarşı‘da toplandı.

Taksim’e “Daha fazla direniş daha fazla zafer: Zincir böyle kırılacak!” diyerek yürüyüşe geçen korteje polis saldırdı. Umut-Sen, Bağımsız Emek Sen, DGD-SEN, PTT-SEN, Göçmen Sendikası Girişimi’nden üye ve yöneticiler gözaltına alındı.

Gençler darp edildi

“Barınamıyoruz, borçluyuz, burssuzuz: Bu düzeni yıkacağız!” sloganıyla, ellerinde Ali Faik İnter’in, Gülistan Doku’nun, Kemal Kurkut’un, Berkin Elvan‘ın fotoğraflarını taşıyarak Taksim’eyürümek isteyen Gençlik Komiteleri üyeleri, darp edilerek böyle gözaltına alındı:

Fotoğraf: Kemal Aslan

Fotoğraf: Kemal Aslan

Ankara’da 1 Mayıs Tandoğan Meydanı‘nda kutlandı. Batıkent’ten, Mamak’tan, Sincan’an, Ostim‘den ve pek çok ilçeden Tandoğan‘a gelen on bine yakın emekçi, meydanda buluştu.

ODTÜ’lü öğrenciler, hekimler, memurlar, barolar çok sayıda hak örgütü, adalet ve insanca bir çalışma düzeni için taleplerini seslendirdi, halaylar çekti.

Mamak Tuzluçayır Meydanı‘nda sendikalar ve siyasi partilerin yanında ,  Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri de toplanarak basın açıklaması yaptı.

Evrensel Gazetesi‘nin aktardığına göre, polis, ENERJİSA‘dan atılan enerji işçilere “Yoldan değil kaldırımdan yürüyün” diyerek müdahale etti. Mehmet Ali İçindere isimli işçi polis telsiziyle kafasından yaralandı. Yaralanan işçinin tedavisi, alanda bulunan sağlık emekçileri tarafından yapıldı.

İzmir‘de Gündoğdu Meydanı‘nda da 1 Mayıs halaylarla kutlandı. İşçi konfederasyonları ve sendikalar siyasi partiler ve kitle örgütleri, barolar üç ayrı noktada bir araya geldikten sonra Gündoğdu Meydanı‘na yürüdü.

İşçileri selamlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuşmasında, “Ey kendini hükümdar sananlar, Mumculardan korkun, Denizlerden korkun, Ali İsmail Korkmazlardan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi’den korkun, 1 Mayıs’tan korkun” dedi.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu‘nun düzenlediği kutlamalarda yüzlerce işçi, Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Zeybek oynayan işçiler, “İşte 1 Mayıs alanlardayız” sloganları attı, basın açıklamasının ardından halay çekti.

Van‘da 15 Temmuz’dan bu yana altı yıldır devam eden etkinlik yasağı, 1 Mayıs gününde uygulanmadı. Altı yılın ardından sokaklarda bir araya gelen Vanlılar, Musa Anter Barış Parkı‘nda bayramı kutladı.

Diyarbakır, Hakkari, Batman ve Dersim‘de de işçiler alanları doldurdu. 1 Mayıs coşkuyla, türkülerle kutlandı; adalet ve barış talepleri haykırıldı.

Antalya‘da da saat 13.00 de Aydın Kanza Parkı’nda buluşan çok sayıda kişi, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.  Burada konuşmalar yapıldı, konserler verildi ve halaylarla 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkuyla kutlandı.

Antalya fotoğrafları: Erol Malçok

1 Mayıs etkinliklerinde 7-8 Mayıs’ta yapılacak Ali Ulvi – Aysin Büyüknohutçu anmasına da çağrı yapıldı.

Karadeniz‘de Artvin, Hopa, Rize‘de; Trakya‘nın illerinde, Bursa, Eskişehir, Gazientep‘de; Muğla’da, Mersin’de ve Türkiye’nin daha pek çok kentinde işçiler ve emekçiler, 1 Mayıs için alanlardaydı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.