EkolojiHayvan HaklarıManşet

Türkiyeli balıkçılar, Moritanya’daki balığı da kurutmuş

0

İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Aksoy, bugün TBMM‘de toplanan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu‘nda konuştu.

Batı Afrika ülkesi Moritanya’da ‘balığı bitirdiklerini’ söyleyen Aksoy,  komisyon başkanı AKP’li Fuat Köktaş’ın kota kuralına uyup uymadıklarına ilişkin sorusunu da “Türk balıkçısı kotaya uyar mı? Biz gittiğimiz yerde balığı kurutmadan bırakmayız” diye yanıtladı.

Diken’in aktardığına göre, Aksoy, Komisyon’dan kendilerine yeri yerler bulmalarını da istedi.

Kota getirilmiş ama…

Moritanya’da balıkçılık sektörüne kota getirildi. Ancak Aksoy’un anlatımına göre, Türkiye’den giden balıkçılar kota kısıtlamasına uymuyor.

Yoksul Afrika ülkesinde yeterli balıkçı teknesi ve tutulan balığı işleyecek fabrika da bulunmuyor. Bu nedenle de, bu ülkedeki balıkçılık sektöründe iş yapan Türkiyeli firmaların yıllık kazancı milyon dolarlarla ölçülüyor.

Sürdürülebilir balıkçılık yapılması gerektiğini, aksi takdirde bu mesleğin sona erebileceğini belirten Mehmet Aksoy, “Son reisler olabiliriz” ifadesini kullandı.

Bin balıkçı, 52 gırgır gemisiyle avlanıyor

Türkiye’den giden balıkçıların Moritanya’da 2015’ten beri avcılık yaptığı biliniyor. İki ülke arasında, konuyla ilgili ilk anlaşma ise Kasım 2021’de imzalandı.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) 2018’deki bülteninde  yaklaşık bin Türk balıkçının, denizlere büyük zarar veren gırgır teknelerinden oluşan 52 gemiyle Batı Afrika ülkesinde avlandığı belirtiliyor.

Ülkede bulunan dört adet balık unu ve balık yağı fabrikası da Türklere ait. Bültende Türk şirketlerinin toplam 200 milyon yatırıma sahip olduğu söyleniyor.

TÜDAV’ın aktardığına göre değişik akıntılar nedeniyle verimli balıkçılık kaynaklarına sahip Moritanya’da en çok avlanan balıklar hamsi, sardalya, tirsi ve diğer göçmen balıklar.

Komisyonda, balıkçılık sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, görüşlerini dile getirmeye devam ediyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.