Türkiyeli balıkçılar, Moritanya’daki balığı da kurutmuş

Meclis'teki Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'nda konuşan İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Aksoy, Türkiye balıkçıların konulan kotalara uymadıkları Moritanya'da denizdeki balığı 'kuruttuklarını' söyledi, kendilerine yeni yer gösterilmesini istedi.

İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Aksoy, bugün TBMM‘de toplanan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu‘nda konuştu.

Batı Afrika ülkesi Moritanya’da ‘balığı bitirdiklerini’ söyleyen Aksoy,  komisyon başkanı AKP’li Fuat Köktaş’ın kota kuralına uyup uymadıklarına ilişkin sorusunu da “Türk balıkçısı kotaya uyar mı? Biz gittiğimiz yerde balığı kurutmadan bırakmayız” diye yanıtladı.

Diken’in aktardığına göre, Aksoy, Komisyon’dan kendilerine yeri yerler bulmalarını da istedi.

Kota getirilmiş ama…

Moritanya’da balıkçılık sektörüne kota getirildi. Ancak Aksoy’un anlatımına göre, Türkiye’den giden balıkçılar kota kısıtlamasına uymuyor.

Yoksul Afrika ülkesinde yeterli balıkçı teknesi ve tutulan balığı işleyecek fabrika da bulunmuyor. Bu nedenle de, bu ülkedeki balıkçılık sektöründe iş yapan Türkiyeli firmaların yıllık kazancı milyon dolarlarla ölçülüyor.

Sürdürülebilir balıkçılık yapılması gerektiğini, aksi takdirde bu mesleğin sona erebileceğini belirten Mehmet Aksoy, “Son reisler olabiliriz” ifadesini kullandı.

Bin balıkçı, 52 gırgır gemisiyle avlanıyor

Türkiye’den giden balıkçıların Moritanya’da 2015’ten beri avcılık yaptığı biliniyor. İki ülke arasında, konuyla ilgili ilk anlaşma ise Kasım 2021’de imzalandı.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) 2018’deki bülteninde  yaklaşık bin Türk balıkçının, denizlere büyük zarar veren gırgır teknelerinden oluşan 52 gemiyle Batı Afrika ülkesinde avlandığı belirtiliyor.

Ülkede bulunan dört adet balık unu ve balık yağı fabrikası da Türklere ait. Bültende Türk şirketlerinin toplam 200 milyon yatırıma sahip olduğu söyleniyor.

TÜDAV’ın aktardığına göre değişik akıntılar nedeniyle verimli balıkçılık kaynaklarına sahip Moritanya’da en çok avlanan balıklar hamsi, sardalya, tirsi ve diğer göçmen balıklar.

Komisyonda, balıkçılık sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, görüşlerini dile getirmeye devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR