Türkiye

Türkiye’den Libya’ya giden gemide silah yakalandı

0

libya-gemi-2Yunan sahil güvenlik yetkilileri, Türkiye’den Libya’ya giden bir yük gemisinde evraksız silah yakaladıklarını açıkladı. Ankara tüm silahların belgeli olduğunu savundu.

Reuters’ın haberine göre, beraberindeki yedi mürettebatla İskenderun limanından yola çıkan yük gemisi Libya’ya gittiği sırada Yunanistan’ın Girit adası açıklarında durduruldu.

Yunan sahil güvenlik yetkilileri tarafından Girit’teki Kandiye limanına götürülen gemide çok sayıda belgesiz silah yakalandı. Reuters’a konuşan bir Yunan yetkili mürettabatın sorgulanacağını ve geminin yükünün kontrol edileceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, 2011’de iç savaş başlaması üzerine Libya’ya silah ambargosu kararı almıştı.

Dışişleri Bakanlığı: Silahlar Libya’ya gitmiyor

Ankara ise gemide silah olduğunu doğruladı. Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, silahların hepsinin belgeli olduğunu ve Sudan emniyet teşkilatıyla Lübnan’a gönderildiğini belirtti. Bilgiç, gemide Libya’ya gönderilen inşaat malzemeleri olduğunu da ekledi.

Bilgiç, gemide bulunan malzeme ve silahları şöyle açıkladı: “Gümrük beyannamesinde gemiye Libya’ya yönelik çimento karıştırıcı aracın yanı sıra Beyrut limanında teslim edilmek üzere Sudan polis teşkilatına legal olarak ihracat izni verilmiş 492 bin silah kurşunu ile Lübnan’a ihraç olunan 4 bin 900 yivsiz av tüfeği ile hasır komodin cinsi eşyanın yüklendiği anlaşılmaktadır. Yivsiz spor ve av tüfekleri ise pek çok ülkede olduğu şekilde ülkemizde de 5201 sayılı yasa ile belirlenen ve ihracı Ulusal Koruma Bakanlığı’nın ön iznine tabi olan silahlar kapsamında olmayıp, anılan ülkelere ihracı tamamiyle legal çerçevede gerçekleştirilmektedir.”

‘Gerekli tedbirleri alırız’

Geminin sahibi olan şirketin de esasen Yunanistan’ın Pire şehrinde kayıtlı olduğunu belirten Bilgiç, geminin Gazimağusa limanından çıkışla 25 Ağustos günü İskenderun limanına geldiğini ve 29 Ağustos günü buradan ayrıldığını söyledi.

Bilgiç şöyle devam etti: “Yunan makamlarınca yapılacak inceleme neticesinde, anılan malzemenin gümrük beyannamesinde belirtilenin dışında alıcılara gittiğinin tespiti ve bunun makamlarımızla paylaşılması halinde tabiatıyla bu hususta alınabilecek tedbirler bulunmaktadır.”

‘Gemi Bolivya bandıralı’

Yunanistan resmi haber ajansı ANA-MPA da yakalanan geminin Bolivya bandıralı ‘Haddad 1’ olduğunu, mürettabatın da Suriye, Mısır ve Hindistan vatandaşlarından oluştuğunu yazdı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.