Dünyaİnsan HaklarıManşet

Filistin savunucusu aktivistlerin baskısıyla Elbit, İngiltere’de geri adım attı

0
Elbit

Direniş grubu Palestine Action’ın sürdürdüğü eylemler sonucunda İsrail‘in silah ticaretinde önemli yeri olan Elbit Sistemleri, İngiltere Tamworth‘ta bulunan ‘Elite KL’ fabrikasını satmak zorunda kaldı. Bu fabrika daha önce askeri araçlar için soğutma ve güç yönetimi sistemleri üretiyordu fakat düşen kârlar ve artan güvenlik maliyetleri nedeniyle satışa çıkarıldı.

Satış geçtiğimiz ay tamamlandıktan sonra, Elite KL’nin yeni sahipleri, Griffin Newco Ltd. olarak listelenen şirket, Elbit ile herhangi bir bağlantılarının olmayacağını ve silah üretimini durdurduklarını Palestine Action’a gönderdiği bir e-posta ile doğruladı.

Yayınlanan mesajda, “Elite KL Limited’in bir İngiltere yatırım konsorsiyumu tarafından yakın zamanda satın alınmasının ardından, yeni atanan yönetim kurulu, tüm gelecek savunma sözleşmelerinden çekilme ve eski ana şirketi ile olan ilişkisini sonlandırma konusunda oy birliğiyle anlaşmıştır” denildi.

Bu başarı, Palestine Action’ın varoluşundan bu yana, Elbit’in İngiltere’de faaliyet göstermesini imkansız hale getirmeyi amaçlayan sürekli direniş eylemlerinin doğrudan bir sonucu olarak görülüyor.

Şirket, özel sermaye konsorsiyumuna işletmeyi satmadan önce, Elite KL’nin işletme kârlarının üç çeyrekten fazla düştüğünü bildirdi. Elbit, güvenlik için yapmak zorunda kaldıkları artan harcamaları ve karşılaştıkları yüksek tedarik zinciri maliyetlerini sorumlu tuttu.

İsrail-Hamas savaşı ‘sivillerin benzeri görülmemiş ızdırabıyla’ sürüyor: İnsanlık üstün gelmeli
İsrail’in Filistin politikası Vicdan Mahkemesi’nde yargılandı

Hak savunucuları Elbit’i köşeye sıkıştırdı

Palestine Action’ın ısrarlı eylemlerinin Elbit’e pahalıya mal olduğu bildiriliyor. İlk eylem, Kasım 2020’de gerçekleşti ve Elite KL’nin tesisleri kırılarak, bina kan kırmızı boyayla kaplandı. Mart ve Temmuz 2021 arasında, tesis üç kez çatı işgalleri ile eyleme kapandı, Mart 2021’de kırmızıya boyandı, fabrikanın kamera sistemleri söküldü ve Mayıs ayında tekrar işgal edildi. Artan güvenlik önlemlerine rağmen Temmuz’da bir çatı işgali daha gerçekleşti, site bir kez daha kırmızıya boyandı ve pencereleri ile donanımları kırıldı.

Elbit

Şubat 2022’de, aktivistler sitenin haftalarca kapanmasına neden oldu – bir işgal sonrası 250 bin sterlinden fazla zarara neden olan eylemlerle çatı kiremitleri tek tek çıkarıldı. Bunun ardından Elbit, site etrafına bir güvenlik perimetresi kurdu ama bu da yetersiz kaldı. Bir ay sonra, Palestine Action Tamworth’a dönüp tekrar çatıyı işgal etti ve altı kişinin tutuklanmasına rağmen, İsrail’in askeri makineleri için parça üretimi engellendi.

Elite KL, ‘özel termal yönetim işi’ olarak biliniyor. Satıştan bu yana şirket, otobüs ve trenler için soğutma sistemlerine odaklanıyor ancak Elbit altında bu sistemleri askeri araçlar için üretiyordu. 2023 Aralık’ına kadar, Elite KL’nin web sitesi askeri ve savunma ürünlerini tanıtıyordu ve İsrail’in ölümcül Merkava tankları için parçalar sağladığı biliniyordu.

Şirketin İsrail’e askeri kara araçları için ‘ML6a’ bileşenleri sağladığını gösteren ihracat lisans kayıtları bulunuyor. Ayrıca, tank operatörlerinin askeri yelekleri için soğutma sistemleri ürettiği de biliniyor.

Elbit Sistemleri, İsrail askerinin yüzde 85’ine drone ve kara tabanlı askeri ekipman sağlayan bir firma. Aynı zamanda Gazze‘nin kuşatma altındaki nüfusuna karşı kullanılan geniş bir mühimmat ve silah yelpazesi sunuyor.

Şirketin CEO’su Bazhalel Machlis ise, İsrail askerinin, Gazze’deki devam eden soykırım sırasında şirketin sunduğu “hayati” hizmetler için teşekkür ettiğini iddia ediyor

Palestine Action sözcüsü şunları ifade etti:

“Tamworth’taki İsrail silah fabrikasını işgal edip söküm yapan her aktivist, İsrail’in silah ticaretine son vermek ve Filistinli baskısından kar elde etmeyi sona erdirmek için bunu yaptı. Elbit’in her yenilgisi, Filistin halkı için bir zaferdir.

Elbit’in Tamworth’tan çıkarılması, doğrudan eylemin gerekli bir taktik olduğunu bir kez daha gösteriyor. Gazze soykırımı karşısında bu taktik kullanılmalı ve güçlendirilmelidir.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.