İfade ÖzgürlüğüManşet

Türkiye’den BM’nin yolsuzluğa karşı mücadele zirvesine katılacak STK’lere engelleme

0

Türkiye, Mısır‘ın Şarm el-Şeyh kentinde yürütülen BM Yolsuzluğa Karşı Sözleşme (UNCAC) 9. Taraflar Konferansı‘na (CosP), yedi sivil toplum kuruluşunun (STK) katılımını engelledi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü; aralarında Access Info Europe (İspanya) The Good Lobby (İtalya) ve Transparency International Georgia‘nın da bulunduğu sivil toplum örgütlerinin Türkiye’nin vetosu ile zirveye katılmasının engellenmesi şiddetle kınadı ve kararın geri alınması istendi. Ancak 15 Aralık 2021 sabahı yapılan CoSP Genel Kurulu’nda Türk hükümetinin itirazları engellenemedi.

CoSP, UNCAC’ın veya yasal olarak bağlayıcı tek küresel yolsuzlukla mücadele anlaşması olan BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’nin ana karar alma organı olarak görev yapıyor.

‘İyiye işaret etmeyen çok tehlikeli bir eğilim’

Avrupa Birliği, Kanada, ABD ve birçok ülke, Türkiye’nin vetosundan etkilenen STK’ları desteklemek için açıklamalar yaptı.

UNCAC Koalisyonu Başkanı ve Türkiye’den veto yiyen kuruluşlardan Access Info Europe’un İcra Direktörü Helen Darbishire şunları söyledi:

Küresel yolsuzlukla mücadele topluluğu Şarm El-Şeyh’te toplanırken, bazı örgütlerin şeffaf olmayan iddialara dayalı olarak katılımının tek bir hükümet tarafından veto edilmesi kabul edilemez. Bu, UNCAC süreçlerinde sivil toplum için alanı büyük ölçüde daraltıyor ve yolsuzlukla mücadele eylemlerini ilerletmek için hayati önem taşıyan bir olayın etkinliğini baltalıyor.”

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Delia Ferreira Rubio da şöyle konuştu:

“Hem itirazlar hem de sonuçlar endişe verici ve alarm zillerini çalmalıdır. Burada, uluslararası yolsuzlukla mücadele çabaları için iyiye işaret etmeyen çok tehlikeli bir eğilim olan,  dünya çapında küçülen sivil alanın bir başka işaretini görüyoruz. Devletleri, bir sonraki CoSP’de aynı keyfi istisnaları önlemek için itiraz süreci için uygun kılavuzları acilen geliştirmeye çağırıyoruz.”

‘Tek bir ülkenin müdahalesine sessiz kalmayacağız’

The Good Lobby İtalya Direktörü Federico Anghelé  de tek bir ülkenin bu kadar ciddi müdahalesine sessiz sedasız tahammül edemeyecekleri kaydetti: “Sekiz  örgütün BM Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi’nden dışlanması, sivil alan için hala kırılgan olan güvencelerin ve sıklıkla saldırıya uğrayan sivil toplumu savunmak için uluslararası düzeyde birleşmenin ne kadar gerekli olduğunun bir belirtisidir.”

Birkaç hafta önce, Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve UNCAC Koalisyonu başkanları CoSP Başkanı Mısırlı Hassan Abdel-Shafi‘ye bir mektup yazmış ve yedi örgütü UNCAC CoSP’den dışlamak için kullanılan keyfi itiraz sürecinin BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi ve BM değer ve standartlarına aykırı olduğunu belirterek itirazların bozulmasını istemişti.

Ayrıca hükümetler de gelecekteki CoSP’ler için itiraz prosedürlerini gözden geçirmeye ve bunları geçerli uluslararası standartlar ve yasal süreç ilkelerine uygun hale getirmeye çağırıldı.

Türkiye’nin veto ettiği sivil toplum örgütleri şöyle:

  • Access Info Europe, Spain
  • Alliance on Civic Initiatives Promotion, Kyrgyzstan
  • Central Asia Research Institute on Corruption and Money Laundering, Kyrgyzstan
  • Expert Forum (EFOR), Romania
  • Integrity Initiatives International, USA
  • The Good Lobby, Italy
  • Transparency International Georgia 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.