ManşetEnerji

Türkiye’de yenilenebilir enerji üretimi yüzde 41 arttı

0

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2018 Eylül Ayı Elektrik Piyasası Raporu’nu yayınladı. Raporda, Türkiye’nin lisanslı elektrik üretim ve tüketim miktarları ile bu üretimin hangi kaynaklardan sağlandığı ortaya konuldu.

Birinci sırayı doğal gaz aldı

Lisanslı elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 36,2’si doğal gaz, yüzde 21,9’u ithal kömür, yüzde 14,7’si linyit, yüzde 12’si barajlı hidroelektrik santrallerinden karşılandı. Bu kaynakları rüzgar, akarsu, jeotermal, taş kömürü, asfaltit, biyokütle, fuel-oil, güneş, motorin ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) izledi.

Eylülde elektrik üretimi güneş santrallerinde yüzde 251,5, akarsu santrallerinde yüzde 26,9 ve jeotermal santrallerinde ise 13,4 arttı. Aynı dönemde, doğal gaz santrallerinde elektrik üretimi yüzde 11,5, barajlı hidrolik santrallerde ise yüzde 7,8 azaldı.

Elektrik üretimi arttı

Toplamda lisanslı elektrik üretimi eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,4 artışla 24 milyon 493 bin megavatsaate yükseldi. En çok elektrik tüketen şehirler İstanbul, İzmir ve Ankara olurken elektrik tüketiminde listenin sonunda yer alan şehirler Bayburt, Iğdır ve Tunceli olarak sıralandı.

Tüketim azaldı

Faturalanan toplam elektrik tüketimine bakıldığında 2018 ve 2019 yıllarının Eylül ayı karşılaştırmasında yüzde 1,48’lik bir düşüş gözlemleniyor. Bu düşüşte yüzde 21’lik bir gerilemeyle tarımsal sulama öne çıkıyor.

Yenilenebilir enerjinin payı yüzde 35,45

Raporda dikkat çeken bir diğer analiz ise yenilenebilir enerjinin toplam üretimdeki payının artması. 2018 yılının Eylül ayında yenilenebilir enerjinin toplam üretimdeki payı yüzde 18,15 iken bu sene yüzde 35,45’e çıktı. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılan elektrik enerjisi üretiminde yüzde 41’lik bir artış anlamına geliyor. Bu artışta da güneşten üretim etkili oluyor. Güneşten elektrik üretimi yüzde 145, rüzgardan yüzde 16,46 barajlı HES kaynaklı üretim ise yüzde 61 artış gösterdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.