Medya-İnternetİfade ÖzgürlüğüKadınManşet

Türkiye’de son iki yılda en az 89 kadın gazeteci yargılandı

0

Basın Araştırmaları Derneği‘nin Türkiye’deki gazeteci yargılamalarını izleme, belgeleme ve hafızalaştırmak amacıyla yürüttüğü veritabanı projesi Press in Arrest, Türkiye’de son iki yılda en az 89 kadın gazetecinin yargılandığını duyurdu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle yapılan açıklamada “Gazetecilerin mesleklerini yaptıkları için yargılanmaları kabul edilemeyeceği gibi, kadın gazetecilerin gazetecilik yaptıkları için yargıyla karşı karşıya getirilmeleri de bir tür kadına karşı şiddettir” ifadeleri yer aldı.

64 kadının yargılaması sürüyor

Açıklamada Türkiye’de son iki yılda en az 89 kadın gazeteci en az 89 basın davasında yargılandı veya yargılanıyor” denildi. Ayrıca bugün itibariyle en az 64 kadın gazetecinin en az bir basın davasındaki yargılamasının tutuksuz olarak sürdüğü belirtildi.

Toplamda alınan hapis cezası

Açıklamanın devamında iki yılda en az 21 kadın gazeteci hakkında yerel mahkemelerde toplamda bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve en az 71 yıl 7 ay 18 gün hapis cezası kararı verildiği aktarıldı.

Kadın gazetecilerin ne konuda yargılandığına da yer verilen açıklamada “Kadın gazeteciler Türk Ceza Kanunu’nun 26 ayrı maddesi ve Terörle Mücadele Kanunu’nun 3 ayrı maddesinden açılan basın davalarında yargılandı veya yargılanıyor” denildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.