Koronavirüs SalgınıGündemManşetSağlık

Türkiye’de koronavirüslü kişi sayısı beşe çıktı, dokuz ülkeyle daha uçuşlar durduruldu

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de tespit edilen yeni koronavirüs (Covid-19) vaka sayısının beşe yükseldiğini açıkladı. Yeni tespit edilen üç vakanın, ilk vakayla bağlantılı olduğunu belirten Koca, “Vatandaşımızın hastalık bulgusu olduğunda kolayca arayabileceği ALO 184 danışma hattı devreye girecek” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ise, virüse karşı seyahatlerin durdurulduğu beş ülkeye, dokuz yeni ülkenin eklendiğini duyurdu: “Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda’ya yapılan seferler yarın sabah saat 08.00’den itibaren 17 Nisan tarihine kadar durdurulacaktır.”

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, koronavirüs salgınına karşı alınan yeni tedbirleri açıkladı.

Sağlık Bakanı, “İlk iki vakamızın belli bir odağa bağlı olduğunu söylemiştim. Size bu saatte aynı aile içinde üç yeni tanı daha koyduğumuzu söylemek zorundayım. Dört  vaka, ilk tespitin hemen ardından izole edilen kişilerdir. Vakalardan ikisinin solunum sıkıntıları var” dedi.

Bakan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Hastanelerimize ziyaretçi kısıtlaması getiriyoruz. Mesai saatleri içinde ziyaretçi kabul edilmeyecek. Mesai saatleri dışında 1 kişiye izin verilecek.
  • İlaçlarını alan hastalarımızın ilaçlarını doğrudan alabilmelerini Aile Bakanlığımızla görüşüldü. Bir iki gün için bakanlığımız bir yaklaşımı deveye sokacak.
  • Kamu çalışanlarından kronik hastalığı olanlar kolaylıkla izne ayrılabilecek, bu anlamda bir genelge de yayınlandı.
  • Alo 184 SABİM Danışma Hattı’nı, korona enfeksiyonuna özel bir danışma hattına dönüştürüyoruz.
  • Vatandaşların kesinlikle yurt dışına çıkmamasını istiyoruz. Yurt dışında olanların ise dönmek için ısrarcı olmalarını yanlış buluyoruz. Kendilerini bulundukları yerde koruma altına almalarını öneriyoruz. Olabildiğince bu dönemi kendilerini izole etmeleri gerekiyor.
  • Pandemiden korunabilmek için insanı zorunlu bir yaşam tarzıyla sınırlar, bizim de toplumdan beklentimiz budur. Sağlığımız için bazı özgürlüklerden bir süreliğine vazgeçeceğiz.
  • 4-5 hafta çok önemli. Tedbirlere sarılmalıyız. Unutmayalım ki korona virüs aldığımız tedbirlerden daha güçlü değildir.

Alınan tedbirlerin ‘olağanüstü hal’ olmadığını söyleyen Koca, mart ve nisan aylarındaki ulusal ve uluslararası toplantıların ileri tarihlere ertelendiğini belirtti; “Yurt dışından gelenler rapor almadan 14 gün idari izin sayılacak” dedi.

Cezaevlerinde görüşler ertelendi

Adalet Bakanı Gül ise, açık ve kapalı cezaevlerinde görüşlerin iki hafta süreyle ertelendiğini belirtti; ‘ivedi’ özelliği bulunmayan duruşmaların ertelenmesi konusunun da Bilim Kurulu’nca tavsiye edildiğini söyledi. Yabancı uyruklu yurt dışından gelenlerin yapmak istediği ziyaretlerin süresiz ertelendiğini belirten Gül, İki hafta süreyle -güvenlik ve hastalık durumları dışında- nakillerin de ertelendiğini kaydetti.

Bakan Gül, “Ceza infaz kurumuna girmeden önce ilk kabul raporlarıyla birlikte hastalık belirtisi olanların ceza infaz kurumuna alınmaması, sağlık muayenesinden geçip tedavileri yapıldıktan sonra alınması söz konusu. İlk kabul raporunda solunum yolu enfeksiyonu olmadığını gösteren sağlık raporları olanların belirli bir alana alınacaktır. 14. günün sonunda diğer sınırlı alanlara aktarılması sağlanacak” diye konuştu.

9 ülkeyle daha uçuşlar durduruldu, otobüs ve tren seferleri artırıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan da, şimdiye kadar uçuşların durdurulduğu beş ülkeye –Çin, İran, Güney Kore, Irak ve İtalya– ek olarak dokuz Avrupa ülkesiyle –Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda– daha uçuşların durdurulduğunu söyledi. Ayrıca Turhan, evine dönmek isteyenler için otobüs ve trenlerde ek sefer koyulduğunu duyurdu.

Turhan şunları söyledi: “Yüksek Hızlı Trenler ve konvansiyonel trenler, Marmaray hattı gibi toplu taşıma araçlarında gerekli dezenfekte işlemleri yapılmakta. Aynı şekilde otobüs firmaları ve duraklarında da işletmelere her türlü tedbirleri almaları için talimatlandırdık. Ankara-İstanbul, İstanbul-Ankara YHT hatlarımızda 13-14-15 Mart tarihlerinde ilave seferler koyduk. Ana hat ve bölgesel trenlerde ilave vagonlar koyuyoruz. Böylece 14 bin 500 ilave yolcu kapasitesi oluşturduk.”

Gemilerin sahil sıhhıye tarafından ülkeye girişinde sorun olmadığına dair sahil sıhhiye tarafından belgelendirilmeden hiçbir temasa müsaade edilmediğini belirten Turhan, “Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç, Hollanda, Tayland, Güney Kore, Hong Kong ve Singapur limanlarına uğrak yapması ya da bu ülke vatandaşlarının gemiye katılımının tespit edilmesi halinde Türkiye işlemleri yürütmektedir” dedi.

Bakan Turhan, İran’la tüm kara ve demiryolu geçişleri durdurulduğu için bu ülke üzerinden yapılan karayolu taşımasının Gürcistan’a kaydırıldığını, demiryolu taşımacılığı için de TCDD’nin ek seferler konmasını sağladıklarını anlattı

You may also like

Comments

Comments are closed.