İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

‘Osman Kavala serbest bırakılsın’ diyen 10 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

0

İş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala‘nın tutukluluğunun dördüncü yılında aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Fransa‘nın da olduğu 10 ülkenin Ankara büyükelçilikleri ortak bir açıklama yayımlayarak Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulundukları için Dışişleri Bakanlığı‘na çağrıldı.

ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilerinin sabah saatlerinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda olmaları bekleniyor.

Kavala’yı serbest bırakma çağrısı

Büyükelçilikler tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bugün, Osman Kavala’nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.

Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.”

‘Büyük bir haddini bilmezliktir’

Ancak, bu çağrıya bazı siyasiler tepki gösterdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda açıklamayı “Büyük bir haddini bilmezlik” olarak tanımladı:

Türkiye’de “devam eden dava” hakkında, TBMM’de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir; büyük bir haddini bilmezliktir.
İşinize bakın.”

‘Hiçbir büyükelçinin haddi değil’

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise yaptığı paylaşımda, mahkemeye tavsiyede bulunmanın hiçbir büyükelçinin haddi olmadığını söyledi:

Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir.”

‘Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da büyükelçiliklerin devam eden bir dava hakkında yargıya tavsiye ve telkinde bulunmasının kabul edilemez olduğundan bahsetti:

Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir.
Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez.

Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.