LGBTİ+ManşetTürkiye

Dunja Mijatovic, Türkiye’de artan homofobik söylemlere dikkat çekti: Endişe duyuyorum

0

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül‘e hitap ederek kaleme aldığı mektupta, ülkedeki homofobik ve nefret dolu söylemlerdeki artıştan endişe duyduğunu aktardı.

İstanbul Valiliği, bu yıl da 19’uncu İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasaklarken, Adalar Emniyet Müdürlüğü de Heybeliada’da gerçekleşecek pikniği yasaklamıştı. Bu yasak kararının ardından Maçka Parkı‘na taşınan pikniğe bu sefer de polis saldırmıştı.

‘LGBTİ+’ların toplantı hakkını korumakla yükümlü’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Dunja Mijatovic mektubunda Türkiye hükümetinin terörizmle mücadele iddiasıyla sivil toplum örgütlerine getirdiği baskıdan LGBTİ+’ların da olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.

Ayrıca, mektupta Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nde belirtildiği gibi LGBTİ+’ların toplantı ve gösteri hakkını korumakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.

‘Eşcinselleri damgalamayı bırakın’

“Eşcinselleri damgalamayı bırakın” diyen Dunja Mijatovic, Onur Yürüyüşü’nün yasaklandığını, Ankara’da tüm LGBTİ+ etkinliklerinin yasaklandığını, başka birçok kentte de LGBTİ+ etkinliklerine ilişkin yasakların söz konusu olduğunu ifade etti.

Mijatovic, Soylu ve Gül’e hitaben şunları söyledi:

Sizleri LGBTİ etkinlikleri üzerindeki yasakları kaldırıp bu etkinliklerin güvenliğini sağlayarak LGBTİ’lerin barışçıl toplanma hakkını korumaya davet ediyorum.”

‘Nefret dolu söylemlerin artışından endişe duyuyorum’

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, homofobik söylemlerden endişe duyduğunu altını çizdi:

Aralarında bazı üst düzey hükümet üyeleri ve kamu görevlilerinin de olduğu Türkiye’deki bazı politikacıların ve kanaat önderlerinin homofobik anlatıları ve nefret dolu söylemlerindeki artıştan endişe duyuyorum.”

Mijatovic, “Bu vesileyle İstanbul Sözleşmesi’nin, ailelerin dağılmasının esas nedeni olan şiddeti engelleyerek ailenin temellerini koruduğunu hatırlatmak isterim” ifadelerini de kullandı.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.