Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Türkiye’de koronavirüs: Kırmızı kategorilerdeki illerde sokağa çıkma yasağı iki güne çıkarıldı

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Son günlerde artışa geçen koronavirüs vaka ve ölüm sayıları nedeniyle yeni tedbirler aldıklarını açıklayan Erdoğan, kurallara hassasiyetle riayet edilmesini istedi, “Herkesin polisi kendi aklı ve vicdanı olmak zorundadır” dedi. “Vaka, hasta ve vefat sayılarının artması, bizi mevcut uygulamaları gözden geçirmeye mecbur bırakmaktadır” diyen Cumhurbaşkanı, çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerin sayısının nüfusun yüzde 80’nini oluşturan 58 şehre ulaştığını belirtti.

Erdoğan yeni tedbirleri şöyle sıraladı:

  • Türkiye’nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.
  • Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecek.
  • Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek.
  • Ramazan ayı boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak, toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek.
  • Sadece Ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacak.
  • Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının prim yüklerini devlet üstlenecek ve çalışanlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapılacak.

Türkiye’nin aşılama çalışmalarında oldukça ileri seviyede olduğunu söyleyen Erdoğan, “Aşılamada ileri yaşlardan başlayarak 15 milyona ulaşmamızın etkilerini sahada görmeye başladık. Bu sayede ileri yaş gruplarının vaka, hasta ve yoğun bakım rakamları içindeki oranları belirgin şekilde azaldı” dedi. 

‘Sivil anayasa için her türlü teklife açığız’

Erdoğan, hukuktan ekonomiye reform programlarının takvime uygun şekilde yürümesini sağlayacaklarını, en önemli reform olarak gösterdiği sivil anayasa sürecinde mümkün olan en geniş uzlaşmayı hedeflediklerini söyledi; “Her türlü teklife açığız” dedi. 

Cumhurbaşkanı, yatırımcılardan Türkiye’ye yatırım yapmalarını, vatandaşlara ise  evlerinde tuttukları altın ve dövizleri finans kuruluşları vasıtasıyla ekonomiye kazandırmalarını tekrar istedi. 

You may also like

Comments

Comments are closed.