Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Türkiye’de basın özgürlüğü ihlalleri: Bir ayda 45 gazeteci hakim karşısına çıktı

0

2022’nin ilk ayında 45 gazeteci hakim karşısına çıktı. Gazetecilerin yeni yılı hapis cezası, gözaltı, tehdit ve engellemelerle başladı.

Türkiye’de basın özgürlüğü sekteye uğramaya devam ediyor. 2022’nin ilk ayında 45 gazeteci hakim karşısına çıkarken RTÜK, Tele 1 ve Fox TV’ye ağır cezalar verdi. Ocak 2022’de aynı zamanda haberlere ve haber sitelerine erişim engeli getirilmeye devam edildi.

Basın özgürlüğü ihlallerini her ay ‘Basın Özgürlüğü Raporu’ adı altında açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi’nden Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Ocak 2022 Basın Özgürlüğü Raporu’nu paylaştı.

Müebbet hapis

Rapora göre; Ocak ayında en az 45 gazeteci hakim karşısına çıktı. Gazeteciler Rojhat Doğru müebbet hapis, Elif Çetiner ise 1 yıl, 8 ay, 4 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Üniversite öğrencisi Enes Kara’nın baskılar sonucunda tarikat yurdunda intihar edişini haberleştiren Elazığ Günışığı Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Faik Akgün işsiz bırakıldı. Haberi yayından kaldırılan Akgün, çok sayıda tehdit telefonu aldığını duyurdu. Kara hakkındaki 17 habere erişim engeli getirildi.

Sedef Kabaş

Öte yandan Tele 1’de yayınlanan Uğur Dündar’ın sunduğu ‘Demokrasi Arenası’ programındaki ifadeleri nedeniyle hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret (TCK299)” iddiasıyla soruşturma açılan Gazeteci Sedef Kabaş, sabaha karşı gözaltına alındı. Hakkında isnat edilen suçtan hüküm giyse dahi cezaevinde kalması gerekmeyen Kabaş, kaçma tehlikesi var gerekçesiyle tutuklandı.

RTÜK’ten ağır yaptırımlar ve para cezaları

RTÜK müzik yayını yapan kanallara Sezen Aksu’nun “Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkısını yayınlamaları durumunda ağır yaptırımlarla karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu. RTÜK sunucu Selçuk Tepeli’nin yorumu nedeniyle Fox TV’ye para cezası, Tele1’de de konuk gazeteci Sedef Kabaş’ın ifadeleri nedeniyle 5 kez program durdurma ve idari para cezası verdi.

Tehdit, erişim engeli ve gözaltılar

Sedef Kabaş’ın hakkında tutuklama kararı veren hakimin kıdemsiz olduğunu haberleştiren DW-Türkçe Muhabiri Alican Uludağ sosyal medyada tehdit edildi.

Ferhat Çelik

Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Ferhat Çelik, bir günde iki kez gözaltına alındı. Etkin Haber Ajansı’nın internet sitesine erişim 1 ayda 3 kez engellendi. Yeni Yaşam, Gazete Alınteri gibi internet sitelerinin de aralarında bulunduğu 8 web sitesine erişim tümüyle engellendi. Radyo dinleme platformu Radio Garden erişime engellenen kanallar arasında yer aldı.

Kur artışıyla 32 yıllık dergi yayın hayatına ara verdi

Dövizdeki kur artışının ardından basım ve yayın dünyasında yaşanan kriz edebiyat dergilerini vurmaya başladı. Türk edebiyatının köklü yayınlarından Dergah dergisi ekonomik sıkıntılar ve kağıt tedarikinde yaşanan zorluklar nedeniyle 32 yıllık yayın hayatına ara verdi.

‘Toplum değerlerine aykırı’

Türkiye’de gazete ve televizyonlar üzerindeki mevcut baskı ve sansür uygulamalarına, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Basın ve Yayım Faaliyetleri’ başlığıyla yayımlanan genelge ile bir yenisi daha eklendi. ‘Toplumun değerlerine aykırı’, ‘mili ve manevi değerlerimize uymayan’, ‘tehdit ve tehlikeli’ gibi soyut gerekçeler ile iktidar yanlısı yayın yapmayan televizyon kanallarına yeni cezalar verilmesinin önü açıldı. Genelge ‘Anayasa’ya aykırı, sansür genelgesi’ olarak değerlendirildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.