EğitimManşet

Türkiye Yükseköğretiminin Yeniden Yapılandırılması Çalıştayı’nda ‘yeni bir yükseköğretim kanunu’ talebi

0

Türkiye’de 13 farklı üniversite ve kurumdan yaklaşık 50 akademisyen, 30 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen ‘Türkiye Yükseköğretim Alanının Yeniden Yapılandırılması Çalıştayı’nda bir araya geldi.

Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Canan Atılgan, Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, İTÜ eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ve ODTÜ eski rektör yardımcısı Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven’in çağrısıyla Türkiye Barolar Birliği (TBB) Merkezi’nde düzenlenen çalıştay bugün sonlandı.

İki gün süren çalıştayda “Başka bir üniversite mümkün” diyerek bir araya gelen 13 farklı üniversite ve kurumdan  elliye yakın akademisyen, Türkiye‘de yükseköğretimin yaşadığı sorunlar ve krizden yola çıkarak akademik özgürlük ve üniversite özerkliği çerçevesinde yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasının gerçekleşme olanak ve yolları üzerinde çalıştı.

‘Başka bir üniversite mümkün’ diyen akademisyenlerden yükseköğretim çalıştayı

Yükseköğretimin tüm dünyada ticarileşme, kaynak yetersizlikleri, yeni gelişmelere uyum sağlama gibi sorunlar yaşadığı hatırlatılan çalıştayda, bu tür sorunların Türkiye’de YÖK ile başlayan ama mevcut durumda onu da aşan bir tepeden inmecilik ve bununla bağlantılı kötü yönetim üzerinden Türkiye üniversitelerinde bilginin üretilmesi, öğretimi ve topluma kazandırılması işlevlerinin sekteye uğramış olduğu saptandı.

‘Var olan krizi çözmek için yeni bir yükseköğretim kanunu şart’

Akademik özgürlük ve üniversite özerkliğini temel şart olarak kabul etmeden başlatılacak hiçbir yeniden yapılandırma çalışmasının başarılı olamayacağını belirten çalıştay katılımcıları, yükseköğretim alanına nefes aldıracak yeni bir yükseköğretim kanunun var olan krizi çözmek için olmazsa olmaz bir ilk adım olduğunu vurguladılar.

Çalıştayın ikinci gününde siyasi partilerden temsilcilerin de katılımıyla, gelecek günlerde kamuoyuyla paylaşılacak çalıştay raporunun ilk taslağı sunuldu ve yeni bir yükseköğretim kanunun kapsamı tartışmaya açıldı. Bunun ardından, Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yeşim Atamer “Bir yükseköğretim kanunu neyi düzenlemeli (ve neyi düzenlememeli)?” başlıklı bir konuşma yaptı.

Prof. Dr. Atamer’in konuşmasını  katılımcılar, siyasetçiler ve basın mensuplarının da katıldığı ve çalıştay sonrasında yapılması gerekenlere dönük bir genel tartışma izledi ve tartışmanın ardından çalıştay sonlandı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.