EğitimManşetTürkiye

Türkiye Otizm Meclisi: Eğitim her çocuğun hakkı

0

Türkiye Otizm Meclisi Yürütme Kurulu, eğitim yılının başlamasıyla birlikte, bir kez daha eğitimin her çocuğun hakkı olduğunu vurgulamak ve hatırlatmak için bir açıklama yaptı.

Otizmli çocukların okullara kabulde yaşadığı sorunlar, eğitim saatlerinin yetersizliği, kaynaştırma hakkının ihlali gibi sorunlara değinildi.

Temel sorunlar hala devam ediyor

Açıklamada, tüm çocukların anayasada da yer aldığı gibi eğitimden eşitlikçi bir şekilde faydalanma hakkına sahip olmalarına rağmen, otizmli çocukların temel sorunlarının hala sürdüğü belirtildi ve karşılaşılan sorunlardan şöyle bahsedildi:

Eğitim her çocuğun hakkıdır. Gerek Anayasamız gerek tüm ulusal ve uluslararası mevzuatta düzenlendiği üzere her çocuk eğitim hakkından ayrımcılığa uğramadan, gerekli tüm koşullar eksiksiz sağlanarak eşitlikçi biçimde faydalanma hakkına sahiptir. Tüm bu yasal dayanaklara rağmen çocuklarımızın temel sorunları maalesef sürmektedir.

Okul kabulünde sorunlar ve ayrımcılık, rehabilitasyon merkezleri üzerinden verilen eğitim saatlerinin yetersizliği, kaynaştırma hakkının İhlali ve RAM yönlendirme sorunları, özel eğitim mezunları dururken sınıflarımıza kısa bir kurs almış eğitimcilerden atama yapılması, özel eğitim için materyallerin gerek nitelik gerek nicelik olarak eksikliği, rehberlik araştırma merkezlerinin tüm bu sorunlara çözüm geliştirememesi, servis konularının sürekli sorun olmaya devam etmesi, bütün yaz yapılmayan tadilatların tam okullar açılırken başlaması gibi ve daha pek çok konularımız 2011 yılında ilk adımları atılan, 2016 yılında resmi gazetede yayınlanan Otizm Eylem Planı’nda ve geçtiğimiz yıl TBMM’nin ilgili komisyonunun raporunda açıkça tesit edilmesine rağmen henüz çözüme kavuşmamıştır.”

‘Hak ihlalleri son bulsun’

Otizmli çocukların okullara kabul sorunları ve ayrımcılık gibi zorlayıcı durumlarla karşılaştıkları kaydedilen açıklamada, otizmli çocuklar adına yaşanan hak ihlallerinin son bulmasının talep edildiği de ifade edildi:

Biz Türkiye Otizm Meclisi olarak hem STK’larımız, hem üye ve ailelerimizle sürekli iletişim halinde olduğumuzdan yaşanan tüm sorunların bire bir şahidiyiz, çözümleri için 365 gün çalışıyoruz. Çocuklarımızın geleceği ve bizlerden sonrası açısından hayati öneme sahip olan bu sorunları çözebilmek için önce bu sorunların varlığını kabul etmek ve nasıl çözülebileceğine dair verimli bir iş birliğini hep birlikte geliştirmek gerektiğine inanıyoruz.

Bugün maalesef hala ülkemizde otizmli çocuklar okullara kabul sorunları ve ayrımcılıklar, kaynaştırma eğitimine yönlendirmelerde ciddi zorluklar, okul ve sınıf içindeki ihtiyaçları açısından büyük eksikler ve giderek azalan örgün eğitimdeki otizmli öğrenci sayılarından da görüleceği üzere büyük bir eğitim sorunu ile baş başadır. Bizler bu anlamda bize düşecek her türlü görevi yapmaya hazırız. Ülkemizde otizmli çocuklar adına yaşanan hak ihlallerinin son bulmasını talep ediyoruz.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.