Türkiye Hayvan Gen Bankası kuruluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'de yaşayan bütün büyük memeli türlerin DNA ve hücre örneklerini barındıracak "Gen Bankası" kuruyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’de yaşayan bütün büyük memeli türlerin DNA ve hücre örneklerini barındıracak “Gen Bankası” kuruyor.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi Projesi”nde ilk sonuçlar ortaya çıkmaya başladı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Selçuk Üniversitesi ile yürütülen proje kapsamında, ilk etapta 15 büyük memeli türünden 364 örnek toplandı, bunlardan 338 DNA örneği elde edildi.
Örnekler, avlanan, ölü ya da yaralı bulunmuş hayvanların yanı sıra üretme istasyonu, barınak, hayvanat bahçesi gibi yerlerden, nakil ve yerleştirme amaçlı arazi çalışmalarında yakalanan hayvanlardan toplandı.

Söz konusu hayvanlardan doku ve kan örnekleri alındı. Doku örnekleri canlı kaldığında, hücre izole edilip hücreler çoğaltılarak saklandı. Bu hücrelerden ve kan örneklerinden DNA da izole edilip saklandı.

Gen bankasına giren ilk türler

Gen Bankası için örnekleri alınan ilk türler karaca, ceylan, kızıl geyik, alageyik, yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, çizgili sırtlan, karakulak, vaşak, kurt, bozayı, tilki, çakal, saz kedisi oldu.

Projenin tamamlanması ile biyolojik çeşitliliğin tanımlanması sağlanacak, tür ve alt tür isimlerinin revizyonu yapılacak, hayvan gen kaynaklarının korunması kapsamında tür tescili için kriterler belirlenecek.

Av kotalarının belirlenmesi kapsamında tür ve alt tür isimlendirmelerinin doğru yapılması ve popülasyon büyüklükleri ile demografik yapısının tespit edilmesi sağlanacak. Memeli dağılım haritası oluşturulurken, yasak avla mücadele de güçlendirilecek.

Proje kapsamında, kurt, ayı, vaşak ve sırtlan gibi yaban hayvanlarının uydu vericili tasmalar takılarak izlenmesi çalışmaları da yapılacak.

(CNNTürk)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Gebze Barınağı önünde Adalet Nöbeti tutan hak savunuculara polis müdahalesi

43 hayvanın katledildiği Gebze Barınağı önünde sorumluların cezalandırılması ve yeni hayvan getirilmemesi için nöbet tutan hak savunucularının çadırları ve özel eşyası vinçlerle yerle bir edildi.

IUCN: Dünya çapında 16 kıyı kuşu türünün var kalma olasılığı düşüyor

Dünya Doğa Koruma Birliği, kırmızı listede bulunan ve beşi Türkiye'de de görülen 16 deniz kuşunun tehdit kategorisini yükseltti.

‘Katliam Yasası’nın yönetmelik taslağı sızdı: Kediler de toplanacak, sahiplendirme zorlaştırılıyor

Katliam yasası'nın yönetmeliği olduğu ileri sürülen taslak, sahiplenmeyi apartman yönetiminin iznine bağlanıyor, kedilerin toplatılmasının, 'yasaklı ırk'tan tüm köpeklerin öldürülmesinin önünü açıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR