Türkiye de AB müzakere sürecini referanduma götürebilir, ama kimin umurunda?

Dün, İngiltere vatandaşları ülkelerinin AB ile ilişkilerini belirleyecek referandum sandığında oy kullanırken Türkiye basını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın restiyle referandumu gündemine almış oldu.

turkeyeuBu restinde Erdoğan öncelikle Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un kendisi için, “Sığınmacıları Avrupa’ya göndermeye cesaret edemez” sözlerine, “Tutuştunuz” diyerek karşılık vermiş ve “Türkiye kapıyı açıp da mültecileri salarsa, halimiz ne olacak diye düşünüyorsunuz. Geri kabul, vesaire, sizin ne kadar sözünüzde durmaz olduğunuzu gösteriyor” diye konuşmuştu.

Erdoğan, AB referandumunun kampanya sürecinde Türkiye’nin bu haliyle en erken 3000 yılında AB üyesi olabileceğini söyleyen İngiltere Başbakan’ı David Cameron’ı da eleştirerek Türkiye’nin de müzakerelere devam edip edilmeyeceğine dair bir referanduma gidebileceğini söyledi.

Bu haberler üzerine görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Senem Aydın Düzgit, Brexit üzerinde yapılan Müslüman ve Türkiye karşıtı sağ popülist tartışmaların bizde de Batı karşıtlığına yeni bir koz verdiğini söyledi.

Cameron’ın bu çıkışını, “Halihazırda Batı karşıtlığını pompalamakta olan iktidar partisine yeni bir malzeme olarak değerlendirmek mümkün” diye değerlendiren Düzgit, “Biraz spekülasyon olmakla beraber, zaten AB ile ilişkileri tamamen kopartmaya hazırlıklı bir iktidar için yeni bir bahane-yol kapısı da açıldı. Tabii, AB’nin umurunda mıdır, hayır. Sadece iç politika bağlamında değerlendirmek lazımdiyor.

Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri içinse yine Bilgi Üniversitesi’nden Emre Gönen, “Bundan 20 yıl önce politik ve etik olarak kabul edilmeyen tavırlar, artık günlük rutin haline geldi” diyerek referandum öncesinde Türkiye’nin üyeliğini destekleyen İngiltere parlamentosundaki güçlü partilerin – İşçi Partisi, muhafazakârlar ve Liberal Demokratlar –  bu referandumla yitirildiğine dikkati çekmişti.

Erdoğan’ın dediği gibi Türkiye’de de İngiltere gibi bir AB referandumu olur mu bilinmez, ama olsa da bunun kimin umurunda olacağı ayrı bir soru işaretiymiş gibi görünüyor.

Haber: Bahar Topçu – Yeşil Gazete

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

[İklim Masası] COP29 kararları zayıf: “Jeopolitik gelişmeler iklim eylemini yavaşlatıyor”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen İklim Zirvesi’nde (tam adıyla 29....

EN ÇOK OKUNANLAR