EmekManşet

Türk Traktör işçileri de üretimi durdurdu

0

Ücret artışı talebiyle Renault işçileri tarafından başlatılan ve birçok fabrikaya yayılan direniş, Ankara’da Koç Holding’e bağlı Türk Traktör fabrikasına da sıçradı. Metal işçilerinin Renault’ta başlattığı, TOFAŞ, Coşkunöz, Mako, Ototrim, Valeo ve Ford Otosan’da yaygınlaştırdığı direniş Ankara’ya da sıçradı.

89

Sendika.org’un haberine göre, Koç Holding’e bağlı Türk Traktör’de fabrikasındaki metal işçileri, dün  yemekhanede çatal kaşık vurarak başlattığı eylemini akşam saatlerinde fazla mesaiye kalmayarak sürdürdü. Türk Traktör işçilerinin eylemlere başlamasının ardından Türk Metal Sendikası yetkilileri fabrikaya gelerek işçilerle görüştü. Sendika yetkilileri, eylemin son bulmasını istedi, ancak işçiler eylemleri sıklaştırma kararı aldı.

Türk Metal Sendikası yetkililerinin bu sabah saatlerinde fabrikaya gelerek işçilerle gruplar halinde yaptığı görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine işçiler üretimi durdurma kararı aldı.

Bursa’da 5 bin 600 işçinin çalıştığı otomobil fabrikası Renault’da işçiler 14 Mayıs’ta ücret zammı için üretimi durdurdu. Ardından TOFAŞ ve yan sanayi ürünleri üreten Coşkunöz, MAKO ve Ototrim üretimi durdurdu. Şu anda yaklaşık 14 bin işçi iş bırakmış durumda.

İşçilerin toplu iş sözleşmesinin (TİS) Bosch fabrikasında imzalanan TİS ile aynı ücret zammını kapsayacak şekilde değiştirilmesini istiyor. Söz konusu TİS, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014’te imzalanmıştı ve 2014-2017 yıllarını kapsıyor.

İşçiler saat başına 3 lira zam talep ediyor. İşçiler ücret zammı dışında Türk Metal Sendikası’ndan da şikayetçi. Birçok işçi sendikadan istifa etti.

Kocaeli’ndeki Ford Otosan da Bursa direnişi nedeniyle parça ikmalinde kesinti oluştuğunu bu yüzden üretime ara verildiğini açıkladı.

Coşkunöz fabrikası işverenin zam talebi sözü üzerine işbaşı yaptı.

(Sendika.org. IMC Tv)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.