EkonomiManşetTürkiye

Türk lirası bir günde eridi: Dolar 8 TL’yi aştı

0

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal‘ın Cumhurbaşkanı kararıyla gece yarısı çıkan bir kararnameyle görevden alınmasının ardından dolar/TL kuru sert bir şekilde yükseldi.

Geçtiğimiz haftayı 7,21 seviyesinden kapatan kur, gece saatlerinde 8,40 seviyesini aştı. Dolar, haftanın ilk işlem gününde ise 8,05 seviyesinden işlem görmeye başladı.

20 ayda dördüncü başkan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplam 875 baz puan faiz artışına giden Naci Ağbal‘ı Merkez Bankası başkanlığı görevinden almıştı.  Yerine kendisi gibi yüksek faizi eleştiren eski AKP Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu‘yu atadı.

Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası’na 20 ay içinde dördüncü başkan atanmış oldu. Naci Ağbal’dan önce Merkez Bankası Başkanı olan Murat Uysal ve Murat Çetinkaya da Erdoğan tarafından görevden alınmıştı.

Naci Ağbal

Çift haneli değer kaybı

Türk lirası son 20 yılda tek günde çift haneli değer kaybını iki kez yaşadı. Biri 2018 Ağustos’ta yüzde 15.1 ile gerçekleşmişti. Diğeri ise yüzde 11,63 yükselişle bugün gerçekleşiyor.

Euro/TL kuru da yüzde 11,63 yükselişle 9,5817 seviyesinde işlem görüyor. Euro gece saatlerinde 10 TL seviyesine dayanmıştı. Gram altın da 465 liraya yükseldi.

‘Kurumların öngörülebilirliği düşüyor’

TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg’e yaptığı açıklamada kurdaki ani değişikliğe ilişkin şu yorumda bulundu:

Sağlıklı bir büyüme ve öngörülebilir bir yatırım ortamı istiyorsak birtakım önemli kurumların politika yapma becerisini geri kazanması gerekiyor. Bunu kazanmaya çalıştığımız bir dört ayı geride bıraktık. Oldukça frekansı sık bir şekilde TCMB başkanımızın değiştiğini görüyoruz. Benzer şekilde TÜİK başkanları değişiyor. Bunlar kurumların öngörülebilirliğini ve politika yapma kapasitesini azaltıyor. Böyle bir durumda ülkenin uzun vadeli bir büyüme yakalaması imkan dahilinde değil.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.