EkonomiManşetTürkiye

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal geceyarısı kararnamesiyle görevden alındı

0

Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı Ağbal’ın yerine eski AKP milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi.

Böylece 21 ay içerisinde üçüncü kez Merkez Bankası başkanı değiştirilmiş oldu.

Ağbal, Kasım 2020’de, Temmuz 2019’da göreve getirilen Murat Uysal‘ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmıştı. Ağbal’ın atanmasından iki gün sonra da Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa etmişti. 

En kısa görev yapan başkanlardan

Ağbal, dört ayı biraz aşan görev süresiyle Türkiye tarihinde en kısa Merkez Bankası Başkanlığı yapan isimler arasında. Eski Başkan, AKP iktidarları tarafından atanan beşinci ve en kısa görevde kalan TCMB Başkanı oldu.

Ağbal’ın göreve getirilmesi, finans piyasaları tarafından Türkiye’nin yeniden geleneksel para politikalarına geri döneceği beklentisiyle olumlu karşılanmış;  TCMB faiz oranları da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın karşı çıkmasına rağmen önemli ölçüde artırılmıştı.

Yeni yılda ocak ve şubat aylarında faiz artırımına gitmeyen Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası geçtiğimiz perşembe günü faiz oranlarını 200 baz puanlık artışla yüzde 19’a çıkarmış; bu karar hükümete yakın Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri tarafından eleştirilmişti. Yeni Şafak, Ağbal’ın fotoğrafıyla birlikte “Bu operasyonu kim adına çektiniz” manşetini atmıştı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşık 4.5 ay önce atadığı Naci Ağbal’ı Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alırken, yerine eski milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nu atadı. Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası’na 20 ay içinde dördüncü başkan atanmış oldu.

Ağbal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevden aldığı üçüncü Merkez Bankası Başkanı oldu. Naci Ağbal’dan önce Merkez Bankası Başkanı olan Murat Uysal ve Murat Çetinkaya da Erdoğan tarafından görevden alınmıştı.

Sabaha karşı ‘teşekkür’ tweeti

Naci Ağbal görevden alınmasının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından karara ilişkin gece 04,20’de bir teşekkür tweeti attı. Ağbal, “Sayın Cumhurbaşkanımıza Merkez Bankası Başkanlığı dahil bugüne kadar uygun görerek atadığı tüm görevlerden dolayı teşekkür ederim. Bugün itibariyle görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesin” dedi.

Şahap Kavcıoğlu kimdir? 

Erdoğan tarafından gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Naci Ağbal’ın yerine getirilen Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu, 26. dönemde AKP Bayburt Milletvekilliği görevini yürüttü. Kavcıoğlu, Yeni Şafak gazetesinde ekonomi yazıları yazıyor.

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu, 9 Şubat 2021 tarihli “Enflasyon, faiz ve döviz kuru” başlıklı yazısında, Erdoğan gibi Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasında ısrar etmemesi gerektiğini ve faiz artışlarının dolaylı olarak enflasyonun artmasına yol açacağını savunmuştu.

Kavcıoğlu’nun LinkedIn’deki özgeçmişi şöyle: 

– Halen
Yeni Şafak: – Halen
VakıfBank (Yönetim Kurulu Başkanvekili):  – 
26. Dönem Bayburt Milletvekili:  – 2 yıl
Halkbank (Genel Müdür Yardımcısı): 12 yıl
Bölge Koordinatörü: 2003-2005

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.