EkolojiManşetTürkiye

Turizm bahanesiyle kıyı ve orman yağması

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı yönetmelik değişikliği ile 4 ve 5 yıldızlı otellere kıyılar ve yeşil alanları kapsayacak şekilde ilave inşaat izni verildi. Ayrıca turizm ajansından elde edilecek gelir, Cumhurbaşkanı’nın uygun gördüğü işletmelere verilecek.

ETS Turizm Şirketi’nin sahibi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, aralarında kendi tatil köylerinin ve otellerinin de bulunduğu birçok “lüks otel” için kritik değişikliklere imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle 4 ve 5 yıldızlı otellere kıyılara ve yeşil alanı kapsayacak şekilde ilave inşaat izni getirildi.

Birgün Gazetesi’nin haberine göre, Yönetmelikle devletin turizm amaçlı tahsis ettiği bölgelerde yapılan otellere, daha önce izin verilmeyen alanlara genişleme imkanı getiriliyor. İnşaat yapılacak alan hesabına dahil edilen birçok yer bu hesaptan çıkarıldı ve otellerin ek inşaat yapmalarının önü açıldı. Bu haktan sadece 4 ve 5 yıldızlı oteller yararlanabilecek ve düzenleme ormanlık alan ile kıyı alanlarını da kapsayacak.

Lobi ve resepsiyon da çıkarıldı.

Yeni düzenleme ile inşaat alanından sayılmayacak ve otellerin yeni inşaat alanına kavuşmasını sağlayacak yerler arasında şu bölümler yer alıyor: “Açık yüzme ve süs havuzu, lobi, resepsiyon, bahçe duvarı, istinat duvarları, normal merdiven haricinde kaçış yolu içerisinde yer alan, asgari ölçülerde ve adetlerde yapılan merdiven evi ile yangın güvenlik holleri, asansör boşlukları, ışıklıklar, çöp ve atık ayrıştırma bacaları, hava bacaları. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, jeneratör, yağmur suyu toplama havuzu, evsel atık ve geri dönüşüm hazneleri, ısı merkezi.”

‘Adaletli olmaya davet ediyoruz’

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, “Zaten gidici olan Bakan, böyle kritik bir düzenlemeye imza atıyor. Bu şekilde bir düzenleme ile özellikle kendi otellerine avantaj sağlayacak olması kabul edilebilir bir durum değildir. Sayın Bakan’ı adaletli olmaya davet ediyoruz” dedi.

Erdoğan’ın belirlediği şirketlere fon akacak

AKP, Turizm Ajansı’nın kurulmasına yönelik kanun teklifinin içerisine de kendisine yakın  turizm şirketlerini ayakta tutmak için çeşitli maddeler ekledi. Buna göre, ajansın turizmcilerden elde edeceği fon gelirleri, “uygun görülen” işletmelere aktarılacak. Kaynak aktarılacak işletmeleri belirleyecek kriterlere yasa teklifinde yer verilmedi. Şirketleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belirleyecek.

CHP, yasa teklifine karşı hazırladığı muhalefet şerhinde bu düzenlemeye itiraz etti. Muhalefet şerhinde, “Ajansın destekleyeceği yatırımlara ilişkin tek karar merciinin Cumhurbaşkanı olması, bu konudaki güven eksikliğini artırmaktadır. Kendi kullanımında olan örtülü ödeneği bile önceki dönemlere göre aşırı şekilde harcamasıyla birçok eleştiri alan makamın, tek yetkili olması başta bu ajansa kaynak sağlayan turizm firmaları olmak üzere, geniş bir kitlenin tepkisini çekmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bakanın kendine ‘kıyakları’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un daha önce yaptığı değişikliklerle de kendi projeleri için avantaj sağladığı iddiaları gündeme gelmişti. Bakan Ersoy’un Bodrum’da bulunan Kissebükü’nde otel yapmak için imar değişikliğine gittiği, oteline 25 dönüm alan için ek inşaat izni verildiği kamuoyuna yansımıştı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.