İfade ÖzgürlüğüEkonomiManşetTürkiye

TÜİK’in ENAG için ‘ihtiyati tedbir’ talebine yargıdan ret

0
Prof. Dr. Veysel Ulusoy, kurucusu olduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında, Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebinin reddedildiğini açıkladı.
https://twitter.com/ekonomikanaliz/status/1526869849431068675

TÜİK’ten izinsiz istatistik üretenlere hapis öngören taslak masada

Öte yandan AKP yönetiminin hazırladığı ve TÜİK’in açıkladığı ekonomik göstergelere güvenin azalması gerekçesiyle, kurumdan izin almadan istatistik üretip yayımlayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngören taslağın akıbeti ise bilinmiyor.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/tuikten-izinsiz-istatistik-aciklayana-hapis-duzenlemesi-geliyor/

AKP çevrelerince yalanlanmayan taslak çalışmasına göre, çevre, demografi, fiyat, işgücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmaların, kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere kuruma başvurması gerekecek.

ENAG, taslak hazırlığına ilişkin yaptığı açıklamada, “ENAG bu sayfada ve her zaman enflasyon oranını halkımız ile paylaşacaktır” ifadelerine yer vermişti.

Çalışmayla ENAG, DİSK Araştırma ile Türk-İş’in işgücü ve yoksulluk araştırmalarının önüne geçilmesinin istendiği belirtiliyor. Taslağa göre, istatistik üretip TÜİK’e onaylatmadan yayımlayanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.