EkonomiEmekManşet

TTK’ya cep harçlığı gibi ödenek: Kömür facialarından ders çıkarılamadı

0

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yılı Yatırım Programı’ndan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ‘cep harçlığı’nı andıran bir ödenek düştü.

İletişim Başkanlığı’na binasının kapasite artırımı için 47 milyon lira ayrılırken TTK’ye iyileştirme çalışmaları için 7,3 milyon lira öngörüldü.

Birgün‘den Mustafa Bildircin‘in aktardığına göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın projeleri başta olmak üzere, artı değer üretmeyen çok sayıda projeye yüz milyonlarca lira ayrılan 2023 yılı yatırımlarından TTK’nin payına düşen tutar, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti.

Sonuncusu Bartın Amasra olmak üzere, ölümlü maden kazalarında sorumluluğu sorgulanan kuruma 2023 yılında gerçekleştirmesi planlanan madencilik altyapı ve iyileştirme çalışmaları için adeta cep harçlığı verildi.

‣ Amasra maden faciasına ilişkin iddianame hazırlandı
‣ Amasra’daki madende iki ayda ikinci işçi ölümü

Güvenlik zafiyeti

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan ve merkezi yönetim kapsamındaki idarelere 2023 yılı için ayrılması öngörülen ödeneklere yer verilen Yatırım Programı, madencilik sektöründeki iş güvenliğine yönelik zafiyetin süreceğini gözler önüne serdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na, “Madencilik Altyapı ve İyileştirme” kalemi için yalnızca 7 milyon 350 bin liralık ödenek ayrıldığı öğrenildi. TTK’nin 2021 yılına yönelik verileri de maden kazalarının göz göre geldiğini ortaya koyuyor.

2021 yılında, “Madencilik Altyapı ve İyileştirme” amacıyla yalnızca 480 bin TL harcayan kurumun, “İş Güvenliği ve Eğitim Kampüsü” için ise hiçbir adım atmadığı biliniyor.

‣ Bartın Platformu’ndan Amasra’daki termik santrale karşı destek çağrısı
‣ Yine kömür, yine ölüm: Bartın’daki patlamada 41 maden işçisi yaşamını yitirdi

Fatih Projesi’ne 2,2 milyar lira

Yatırım Programı’nda Diyanet ve İletişim Başkanlığı için ayrılan ödenekler ise dikkat çekiyor. Katma değer üretmediği gerekçesiyle eleştirilen ve maliyetleri itibarıyla tartışma yaratan bazı projeler ve ödenekleri ise şöyle sıralanıyor:

İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi: 67 milyon 300 bin lira

• İletişim Başkanlığı hizmet binasının kapasitesinin artırılması: 47 milyon lira

Fatih Projesi: 2 milyar 210 milyon lira

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.