2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetSağlıkTürkiye

TTB’den deprem bölgelerinde asbest uyarısı

0

Türk Tabipler Birliği (TTB), 10 ili etkileyen depremlerin ardından yerle bir olan, özellikle de eski binalardan yayılan asbeste ilişkin bir uyarı metni yayımladı.

Enkazlardan havaya dağılan ve asbest içeren tozlar, enkazın başında yakınlarına ulaşmaya çalışan insanlar, arama kurtarma ekipleri ve enkaz kaldırma ekipleri için de ciddi bir sağlık sorunu oluşturuyor. Kısa sürede tozumalarının engellenmesi ve şehir içlerinden tamamen ve güvenli bir şekilde uzaklaştırılmaları gerekiyor.

Deprem sonrası kimyasal sızıntı ihtimali: Bir ekolojik felaket yaşıyor olabiliriz

Deprem bölgesinde asbest maruziyetini önlemek için, enkazlar profesyonel ekiplerce, sulama ile kaldırılmasını isteyen TTB; “Enkaz çalışmasına maruz kalanların FFP2/FFP3 tipi maske kullanması ve hafriyatın rastgele dökülmesi önlenmeli” dedi. 

TTB’nin duyurusu şöyle:

“Türk Tabipleri Birliği deprem bölgesinde yaşanan ve yaşanacak sağlık sorunlarına dair bilgi paylaşımlarına devam etmekte, alınacak önlemlerle ilgili kamu erkini uyarmaktadır. Arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında havada uçuşan asbest, bölgedeki yurttaşlarımız için ciddi bir sağlık sorunu olabilecek tehlikeleri barındırmaktadır. Enkaz kaldırma çalışmalarında ortaya çıkan kanserojen lif, asbest ve toksik tozlar, ilerleyen yıllarda kanser başta olmak üzere ciddi hastalıklara neden olabilir.

Bunun önüne geçmek için:

  • Enkazlar profesyonel ekiplerce kaldırılmalıdır. İş makinelerinin çalıştırılma şekli etrafa asbest yayılmasını azaltabilecektir.
  • Tozu dumana katarak yapılan enkaz kaldırma çalışmaları engellenmelidir.
  • Enkaz kaldırma çalışmalarında sulama yapılması kaldırılan tozun etkisini azaltacaktır. Bu nedenle enkaz çalışmalarına sulama eşlik etmelidir.
  • Kaldırılan enkazın döküleceği yerler doğru ve merkezi bir planlama ile belirlenmelidir, rastgele hafriyat dökülmesi engellenmelidir.
  • Enkaz kaldırma çalışmasına katılanların “FFP2” veya “FFP3” tipi maske kullanması, sağlık açısından bir zorunluluktur. Bu bağlamda bu tür maskelerin bölgeye ulaştırılması önemlidir.
  • Pandemi döneminde yaygın kullanıma giren basit cerrahi maskeler bu maddelere karşı koruyucu değildir.

You may also like

Comments

Comments are closed.