Türk Tabipler Birliği, Hayvanları Koruma Kanunu‘nda yapılması planlanan değişikliğe karşı yaşamı savunan hekimler olarak hayvan katliamlarına izin vermeyeceklerini bildiren bir açıklama paylaştı.
Yürürlüke olan Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca sokakların hayvanların doğal yaşam alanı olduğunu hatırlatan TTB, insan merkeziyetçi düzenin doğal varlıkları ve hayvanların yaşam alanlarını yok ederek hayvanları giderek insanların yaşam alanlarının sınırlarına sürdüğüne dikkat çekti.
Başarısız yönetimin suçu hayvanlara yıkılıyor
TTB, hayvanların üretim ve ticaretinin hala yasaklanmadığını, merdiven altı üretimlerin devam ettiğinı, petshoplarda hayvan satışlarının sona ermediğine ve yasal olmayan yollarla hayvan ticareti yapıldığını örnek göstererek merkezi ve yerel yönetimlerin Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’nu uygulama konusunda yetersiz kaldığını belirtti.
Açıklamada yetkili kurumların hayvanların bakımını takip etmemesine, hayvanların sokağa terk edilmesine karşı caydırcı cezalar uygulanmamasına ve belediyelerin kanun uyarınca veterinerlik/kısırlaştırma gibi hizmetleri yerine getirmemesine, artan mama fiyatlarına yönelik vergi indirimleri sağlanmamasına, artan veteriner hekim ve tedavi masraflarının karşılanabilmesi için zorunlu hayvan sigortası gibi uygulamaların desteklenmemesine tepki gösterildi.
Asıl sorunun görevini yapmayan belediyeler ve denetleme yapmayan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu söyleyen tabipler, suçun sokak hayvanlarına atıldığını söyledi.
“Sokak hayvanlarının yaşam alanlarından koparılıp sahiplendirilemezlerse öldürülmelerinin gündeme getirilmesi, merkezi ve yerel yönetimlerinin başarısızlıklarının maskelenmesinden başka bir şey değildir” diyen TTB, kanunun uygulanması, denetimlerin yapılması ve cezaların devreye sokulması yerine hayvanların toplatılıp katledilmesini kabul etmediğini vurguladı.
Bilimsel ve akılcı çözümler izlenmeli
Ölüm kanununu hayvanları koruma ve özgürleşme hedefinden uzak olduğu ve sokak hayvanları konusunda bilimsel ve akılcı çözümlerin tercih edilmesi gerektiği belirtildi.
Önerilen çözümler, sokak hayvanların üretimini durdurulması, ticaretin yasaklanması, kısırlaştırma, aşılama, yerine bırakma ve gözetim gibi yöntemleri içeriyor. Bilimsel çalışmalar da kısırlaştırma ve aşılama gibi yöntemlerin katliamlardan daha etkili olduğunu gösteriyor.
‘Halk sağlığı önlemi olarak sunulması kabul edilemez’
“Gerek iktidarın gerekse yerel yönetimlerin bunları gerçekleştirecek insan gücü, araç, gereç, donanım ve finansman kaynağı bulunmaktadır” diyen TTB, Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne sokak hayvanlarının itlafının gündeme bir halk sağlığı önlemi olarak takdim edilmesini ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi.
Hayvanların katli için kuduz bahanesinin kullanılmasına TTB, “Sahipsiz sokak hayvanlarından geçen kuduz başta olmak üzere zoonotik hastalıkları, halk sağlığı ile gerekçelendirerek sokaktaki hayvanların ötenazisine yasal bir zemin hazırlamak bilimsellikten uzak, çarpıtılmış bir yaklaşımdır” diyerek yanıt verdi.
Ülkede hayvan hastalıkları ve hayvanlardangeçen hastalıkların önlenmesi, insanı ve hayvanıyla tüm ekosistem sağlığının bir bütün olarak ele alındığı Tek Sağlık sisteminin oluşturulmasıyla mümkün.
Ancak bu sistemin uygulanması için Veteriner Hizmetleri konusunda eksiklikler bulunuyor. Hayvanları katletmek yerine buradaki eksikliklerin ele alınması gerekiyor.
Teklif derhal geri çekilmeli
TTB, hayvan haklarını yok sayan yönetimlerin sokakları ve kentleri güvenli hale getirmesinin mümkün olmadığını belirterek hiçbir canlının sorumluluk sahibi olmayan, vicdanı ve merhameti olmayan yönetimler-yöneticiler kadar tehlikeli olmadığını söyledi.
İnsanların çıkarlarını hayvanların hak ve özgürlüklerinden üstün gören bakış açısını eleştiren tabipler, tüm canlıların birlikte yaşamasının mümkün olduğunu savunmaya devam edeceklerini belirtti.
Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ndeki milletvekillerinin akıl ve vicdanına seslenen TTB “geri dönüşü olmayan, hayvan katliamları ile altından kalkılamayacak, çok büyük sorunlar doğuracak, sokak hayvanlarının ölüm fermanı olan bu kanun teklifinin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.