TTB: Grip aşısı sadece risk grubuna değil altı ayın üzerindeki herkese uygulanmalı

Yaygın ve ücretsiz aşının bir hak olduğunu belirten TTB, Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen puanlama sisteminin bilimsel olarak anlaşılamaz olduğunu ve bu durumun hekimlerin toplumla karşı karşıya gelmesine neden olacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl getirtilecek grip aşılarının risk gruplarına ağırlık derecesine göre kademeli olarak uygulanacağı yolunda yaptığı duyuruya Türk Tabipler Birliği‘nden tepki açıklaması geldi.

Bakanlık açıklamasında 1.5 milyon dozdan fazla satın alındığını duyururken, grip aşılarının yalnızca ‘e-nabız’ uygulamasında riskli görülen kişilere reçeteyle yapılacağını belirtmişti.

TTB tarafından yapılan açıklamada “bilimsel olarak anlaşılamaz bu puanlama sistemi, hekimlerin toplumla karşı karşıya getirilmesinden ve sağlıkta yeni bir şiddet dalgasının körüklenmesinden başka bir şeye yaramayacaktır” denildi.

‘DSÖ altı ay üzerindeki herkese aşı öneriyor’

TTB, Covid-19 ve grip mevsiminin bir arada yaşanmasının tehlikesine dikkat çektiği açıklamada “Tıp literatürünün en büyük korku olarak ifade ettiği ‘Covid-19 + İnfluenza=Kusursuz Fırtına’ olasılığı ne yazık ki giderek artmaktadır” dedi.

Konunun ciddiyeti nedeniyle bu yıl, Dünya Sağlık Örgütü‘nün altı ay üzerindeki herkese influenza aşısını önerdiğini hatırlatan TTB “İnfluenza ve Covid-19 birlikteliğinin bu korkutucu etkisini önlemek için birçok ülke de influenza aşısı stoklarını tamamlayacaklarını ilan etmiştir, etmektedir” ifadelerine yer verdi.

‘Sadece risk grubuna değil herkese uygulanmalı’

TTB‘nin Sağlık Bakanlığı’nı birçok defa, influenza mevsiminin yaklaşmakta olduğu ve yeterli aşı stoku hazırlığı için uyardığı belirtilen açıklamada, son olarak 7 Ağustos tarihli mektupta aşının sadece risk grubuna değil, altı ay üzerinde herkes için önerilmesi ve yeterli aşı stoku erken olarak sağlanıp aşının mümkün olan en erken dönemde yapılması gerektiği konusunda yapılan uyarılar hatırlatıldı.

Neden Türkiye kendi aşısını üretemiyor?

Aylar öncesinden yapılan uyarılara rağmen sorumlulukların yerine getirilmediği belirtilen açıklamada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu sorular yöneltildi:

Kaç doz aşı temin ettiniz? DSÖ kriterlerine göre yaşı 6 ay üzeri olan her birey aşılanabilecek mi? Neden Türkiye kendi aşısını üretememektedir?

‘Risk grubundaki kişiler bile dahil edilmedi’

Aile hekimleri için influenza aşısı yapılacak kişilerin belirlenmesinde bilimsel alt yapıdan uzak-anlaşılmaz puanlama sisteminin getirilmesini sağlık hizmetlerindeki yetersizliğin bir yansıması olarak yorumlayan TTB Merkez Konseyi açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bu puanlama sisteminde diyabet hastaları, kronik kalp-akciğer hastaları, bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanan hastalar için dahi ‘İnfluenza açısından 1. öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz’ ibaresi çıkmıştır.

Koruyucu sağlık hizmetleri her yurttaşın hakkıdır ve aşı bunun vazgeçilmezlerinden. Bilimsel olarak anlaşılamaz bu puanlama sistemi, hekimlerin toplumla karşı karşıya getirilmesinden ve sağlıkta yeni bir şiddet dalgasının körüklenmesinden başka bir şeye yaramayacaktır.

‘Sağlık çalışanlarına ivedilikle yapılmalı’

TTB bir kez daha altını çizmek istediği uyarılarını şöyle sıraladı:

  • Dünya Sağlık Örgütü’nün söylemiyle ‘riski olsun olmasın yaşı altı ay üzerinde olan her yurttaşımıza’ aşı temin edilmelidir.
  • Aşı işlemleri toplum sağlığını korumanın önemli adımlarındandır ve bir yaşam hakkıdır. Herkese gecikmeksizin ücretsiz influenza aşısının sağlanması devletin görevidir.
  • En önemli risk grubu olan sağlık çalışanlarının tümüne, ivedilikle influenza aşısı yapılmalıdır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR