Türkiye

Türkiye ordusunda eşcinsel yurttaşlara ayrımcılık ve şiddet

0

ABD’de eşcinsel askerlerin durumu tartışılırken, Türkiye açısından bu konu insan haklarına ve onuruna aykırı durumlar yaratmaya devam ediyor. Türkiye’de eşcinsellik yasak değil. Ancak hükümet, 2008’de eşcinselliğin dünya çapında suç olmaktan çıkarılması yönündeki AB destekli metni imzalamayı reddetti. Yasaların ve siyasetin muazzam bir dönüşüm geçirdiği bir ülkede, bu konudaki tabular yerli yerinde duruyor.

Türkiye’de askerlik yapan eşcinseller, nefret barındıran aşağılamalarla karşılaşıyorlar. TC vatandaşı erkeklerin askerlik yapmamasının yollarının kapalı olması, durumu daha da kötü bir şekle sokuyor. Askere gitmeme durumlarını kanıtlama yükü de onların omuzlarında. Muafiyet sadece iki şartta mümkün: Zihinsel veya fiziksel engel ve eşcinsellik. Türkiye, vicdani ret hakkını tanımıyor.

Akrabaları tarafından reddedilmekten ve ayrımcılıktan korkan birçok eşcinsel, cinsel yönelimleri konusunda yalan söylemeyi tercih ediyor. Radikal gazetesinin haberine göre, 20’lerinin ortasındaki eşcinsel bir asker şöyle diyor:

“Her iş görüşmesinde askerliğinizi yapıp yapmadığınızın sorulması ve niçin yapmadığınızı açıklamanız istendiği için, askerlikten muaf olma kararı sizi hayatınız boyunca damgalıyor. Bazıları bunun yerine eşcinselliğini reddedip askere gitmeye karar veriyor.”

“Saçma ve nefret içeren testler uygulanıyor”

Birçok eşcinsel, askere gitmemek için eşcinsel olduklarını kanıtlamak adına çeşitli aşağılamalara maruz bırakılıyor. Ordunun sağlık düzenlemesine göre, bir eşcinselin hizmetten muaf tutulması için ‘cinsel davranış bozukluklarının aşikâr olduğunun ve askeri bir bağlamda ortaya çıktığında sorun yaratacağının’ kanıtlanması gerekiyor.

Yapılan testlerin saçmalığını dile getiren bir eşcinsel asker, “Bazı testlerde ağaç, ev ve insan çizmem gerekti. Sonra niçin öyle çizdiğinize dair soruları yanıtlamanız gerekiyor” diyor. Diğer eşcinseller, çocukken oyuncak bebekle oynamayı sevip sevmediklerinin veya kadın kıyafeti giymekten zevk alıp almadıklarının sorulduğunu anlatıyor.

Eşcinselliğin kanıtlanması talebi

Bundan kısa bir süre önce, Almanya dergisi Der Spiegel’de “Türkiye’de eşcinseller ve askerlik” konulu bir haber yayınladı. Der Spiegel’in analizinde, eşcinsellerin Türkiye’de askerlikten muaf olmak için eşcinsel olduklarını fotoğraf ya da görüntüyle kanıtlamaları talebine değinilmiş ve bu fotoğrafların arşivlendiği öne sürülmüştü.

Eşcinsellik ile ilgili tabular yerli yerinde duruyor

Türkiye’de eşcinsellik yasak olmasa da, hükümet, 2008’de eşcinselliğin dünya çapında suç olmaktan çıkarılması yönündeki AB destekli metni imzalamayı reddetti. Yasaların ve siyasetin muazzam bir dönüşüm geçirdiği bir ülkede, bu konudaki tabular yerli yerinde duruyor. 2006 tarihli bir çalışmaya göre, kentli eşcinsel veya biseksüellerin yüzde 23’ü tacize maruz kalmış. (www.marksist.org)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.