DünyaManşet

Trump sonunda pes etti, istifalar artıyor

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, destekçilerinin kongre binasını işgal etmesinin ardından saldırıları kınayan bir video yayımladı. Trump, Twitter hesabına 12 saatlik paylaşım engelinin kalkmasının ardından paylaştığı videoda yaşananları ilk kez çirkin bir saldırı olarak yorumlayarak olaylara karışanların cezalandırılacağını söyledi.

Öte yandan, kendi cephesinden istifa haberleri de teker teker gelmeye devam ediyor

‘Siz ülkemizi temsil etmiyorsunuz’

Trump, açıklamasında hukuku çiğneyenlerin bunun bedelini ödeyeceğinin altını çizerek şunları söyledi:

Siz ülkemizi temsil etmiyorsunuz. Hukuku çiğneyenler, bunun bedelini ödeyeceksiniz. Şimdilik tansiyon düşmeli. Seçim kampanyası ekibim seçim sonuçlarına itiraz için tüm hukuki yolları kullandı. Tek amacım, seçimin güvenliğini sağlamaktı. Ben Amerikan demokrasisini savunmak için çabalıyordum.”

‘Amacım düzenli bir geçiş süreci sağlamak’

Donald Trump, ülkedeki seçim sisteminde reformun şart olduğunu belirterek şunları söyledi:

Şimdi, kongre seçim sonuçlarını tescil etti ve yeni yönetim 20 Ocak’ta görevine başlayacak. Şu anda benim amacım yumuşak, düzenli ve kusursuz bir geçiş sürecini sağlamak.”

Trump, ayrıca destekçilerine seslenerek “Sevgili destekçilerim, biliyorum hayal kırıklığına uğradınız. Ancak, şunu da bilmenizi isterim ki müthiş bir yolculuk daha yeni başlıyor.”

Art arda istifalar geliyor

Meydana gelen olaylardan sonra Trump cephesinden art arda istifa haberleri gelmeye devam ediyor. Son olarak Eğitim Bakanı Betsy DeVos ve Ulaştırma Bakanı Elaine Chao‘nun istifa haberleri geldi.

Reuters‘ın üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandırarak hazırladığı haberine göre, Trump’ın Çin politikalarında önemli rol oynayan Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Matt Pottinger çarşamba günü istifa etti. Perşembe günü de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi‘nde Donald Trump’a danışmanlık yapan en az beş üst düzey yönetici de istifa etti.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nden istifa eden üst düzey yetkililer arasında Avrupa ve Rusya’dan sorumlu Ryan Tully, Afrika’dan sorumlu Erin Walsh, savunma politikalarından sorumlu Mark Vandroff, kitle imha silahlarından sorumlu Anthony Rugierro ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’dan sorumlu Rob Greenway‘in de olduğu iddia ediliyor.

Bunun yanında Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyinin başkanı Tyler Goodspeed ve Beyaz Saray’ın eski özel kalem müdürlerinden ABD’nin Kuzey İrlanda Özel Temsilcisi Mick Mulvaney de istifasını sundu.

Trump’ın kabinesinde bulunan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Savunma Bakanı Christopher Miller ve Adalet Bakanı Jeffrey Rosen gibi önde gelen isimlerin istifalarının beklenmediği belirtilirken, daha düşük profilli kabine üyelerinin istifasının söz konusu olabileceği söyleniyor.

Trump görevden alınır mı?

Meydana gelen olaylardan sonra akıllara gelen en çok sorulardan biri de Trump’ın görev süresinin sona ereceği 20 Ocak tarihinden önce görevden alınabilir mi? sorusu oldu.

Demokrat Parti içindeki bir kesim isyana kışkırtmak, anayasaya sadakatsizlik, anayasa yeminine uymamak veya demokratik seçimlerin sonuçlarını tanımamak gibi suçlamalarla azil süreci için girişimler başlattı. Öte yandan, Trump’ın kendi kabinesinin de bir başkanın görevini yerine getiremediği durumlarda işletilebilen 25. maddeyi gözden geçirdiği öne sürülüyor.

New York Times ve Washington Post gibi Amerika’nın önemli yayın organlarında Trump’ın görevden alınmasına yönelik çağrılar yapılmıştı.

Ancak, Cumhuriyetçilerin Senato‘daki çoğunluğu sayesinde Trump’ın azil süreci yoluyla 20 Ocak’a kadar görevden alınması zor gözüküyor.

25. maddenin işletilebilmesi için de Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ve kabinesinin yarısından fazlasının Donald Trump’ın bir başkan olarak görevini yerine getirmediğini ilan etmesi ve görevden alması gerekiyor.

Fakat, Pence’in böyle bir adım atmasının zor olduğu söyleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.