DünyaManşetTürkiye

Trump, savunma bütçesi yasa tasarısını veto etti

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 740 milyar dolarlık savunma bütçesi yasa tasarısını veto etti. Tasarının içinde Türkiye‘ye karşı yaptırımlar da bulunuyordu.

Trump, Temsilciler Meclisi’ne gönderdiği mesajda tasarıyı “Çin ve Rusya‘ya hediye” olarak nitelendirdi. Bu vetoyla birlikte ülkede her yıl Kongre’den geçen tasarının 60 yıldır ilk kez yasalaşmama ihtimali ortaya çıktı.

Ulusal Savunma Yetki Yasası (NDAA) olarak bilinen bu tasarı, Cumhuriyetçi ve Demokrat partinin güçlü desteğiyle üçte ikinin üzerinde bir çoğunlukla Kongre’de kabul edilmişti. 

‘Kritik önemde güvenlik tedbirlerini içermiyor’

Trump, yasayı neden veto ettiğini şu gerekçelere dayandırdı:

Kritik önemde ulusal güvenlik tedbirlerini içermemesi, savaş muhariplerimiz ve ordumuzun tarihine saygı göstermeyen düzenlemeleri içermesi ve yönetiminin, ulusal güvenlik ve dış politika adımlarında Amerika’yı ön plana alma çabalarına ters düşmesi.”

Trump’ın tasarıyı veto etmesinin bir diğer nedenleri ise Afganistan ve Avrupa‘dan askerlerin çekilmesini sınırlamasını ve sosyal medya şirketlerini, platformlarında yapılan paylaşımlardan sorumlu tutacak bir madde içermiyor oluşunu gösterdi.

‘Başkan’ın sorumsuzluğunu anlamak zor’

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın bu kararını ‘Askerlerimize zarar veren, güvenliğimizi tehlikeye atan ve Kongre’nin iradesini baltalayan şaşırtıcı bir pervasızlık eylemi’ olarak nitelendirerek şu “Ülkemizin büyük bir siber saldırı ile hedef alındığı bir dönemde, Başkan’ın sorumsuzluğunun arkasındaki gerekçeyi anlamak gerçekten çok zor” dedi.

Tasarı, 28 Aralık tarihinde yeniden oylanacak. Yasa Kongre’de üçte iki oranında bir çoğunlukla geçerse, Trump’ın veto hakkı bulunmuyor.

Reuters’ın haberine göre Trump’ın danışmanları, kendisinin vetodan kazanacağı bir şey olmadığını ve böyle bir adım atmasının Georgia eyaletinde 5 Ocak’ta yapılacak Senato seçimlerinde yarışacak partisine zarar vereceğini söylüyor.

Tasarıda neler var?

Tasarı Rusya‘dan S-400 füze savunma sistemi alması nedeniyle Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yer alan, 12 yaptırımdan en az beşini 30 gün içinde Türkiye’ye karşı uygulanmasının zorunlu olduğunu söylüyordu.

Bu tasarı, ABD’ye ait silahların ve askerlerin konuşlandırılması ile ilgili kararları da içerdiği için tasarı yasalaşmazsa bazı askeri girişimler durabilecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.