DünyaManşet

Trump: NATO’dan destek isteyeceğim

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İran’ın Irak’taki ABD üslerine saldırısı sonrası Beyaz Saray‘dan ulusa seslendi.  Trump ilk olarak saldırıda iddia edildiği gibi hiçbir Irak veya ABD vatandaşının ölmediğini söyledi.

 ‘İran saldırı pozisyonundan çekilmiş görünüyor’

İran’ın şimdilik saldırı pozisyonundan çekildiğini belirten Trump, İran’a karşı önlemlerinin artacağını söyledi. Trump ayrıca, gün içerisinde NATO ile konuşup daha fazla adım atmalarını isteyeceğini açıkladı.  İran’ın Trump’ın konuşmalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu:

İran’a yönelik ek yaptırımlar olacak. İran, dünyada terörizmin en büyük sponsoru ve nükleer silahlarla medeni dünyayı tehdit ediyor buna izin vermeyeceğiz.  Çok uzun bir süre boyunca, 1979’a kadar kesin olarak, uluslar İran’ın Orta Doğu ve ötesindeki yıkıcı ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarını tolere etti.

İran, Yapılan nükleer anlaşmadan sonra davranışını değiştirdi. Ama şimdi ABD’ye ölüm sloganları atmaya başladılar. Bu sözleşmeden elde ettikleri parayla Ortadoğu’da cehennem oluşturdular. İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin’i 2015 İran nükleer anlaşmasından çıkmalı.

‘Süleymani’yi öldürerek mesaj verdik’

Kasım Süleymani’yi ortadan kaldırarak teröristlere çok güçlü bir mesaj vermiş olduk. ABD’ye yeni saldırılar düzenliyordu ve onu durdurduk. Çok öncesinde öldürülmesi gerekiyordu. İran’ın saldırganlığı akılsızca imzalanan nükleer anlaşmadan sonra artmıştır. Yeni bir anlaşma yapılmalı dünya daha barışçıl olmalı. İran büyük bir ülke olabilir, şiddeti körüklemekte ve nefreti körüklediği sürece Ortadoğu’da barış ve istikrar sağlanamaz. ABD İran’a cevap vermelidir.

 

‘NATO ile konuşacağım’

Trump konuşmasının sonunda NATO’dan Ortadoğu konusunda daha fazla adım atmasını isteyeceğini söyledi. Ortadoğu’nun petrolüne ihtiyacımız yok ifadelerini kullandı.  Trump ayrıca ABD’nin “gücüne” vurgu yaparak “Pek çok hipersonik bomba üzerinde çalışıyoruz. ABD bu kapasiteye sahiptir” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.