DünyaManşet

Trump hakkında azil tasarısı onaylandı ancak Pence süreç için adım atmayacak

0

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi‘nde (ABD) Başkan Donald Trump‘ı görevden alma çağrısı yapan tasarı kabul edildi. Tasarı, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e, Trump’ın görevden alınması konusundaki cevabını Kongreye iletmesi için 24 saat süre tanıyor.

Ancak, Pence oylamadan önce Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi‘ye gönderdiği mektupta “25. maddeyi devreye sokmak gibi bir eylemin ülkemizin çıkarına olduğunu ya da anayasa ile uyuştuğunu düşünmüyorum.” dedi.

Pence’in bu kararından ötürü de tasarının mecliste onaylamasının sembolik bir anlamı dışında herhangi bir işlevi yok.

Tasarıya 223 evet oyu

Demokratlar, Trump’ın zamanından önce görevden alınması için harekete geçeceklerini açıklamıştı.

Trump’ın görevden alınması için ilk adımı atan Demokratlar, tasarıyla ilgili tartışma bölümünde şiddetli bir şekilde Trump’ı eleştirdi.

Cumhuriyetçi vekiller de Demokratların tek dertlerinin Trump’tan kurtulmak olduğunu iddia etti.

Tasarı 223 evet, 205 hayır oyu aldı. Oylamada sadece bir Cumhuriyetçi vekil evet oyu kullandı.

‘Daha fazla bölücü eylemlerden kaçınılmalı’

Pence, oylamadan önce Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’ye gönderdiği mektupta 25. ek maddenin kullanılarak Trump’ın görevden alınmasının kötü bir emsal oluşturacağını savundu. Pence, bu maddenin yalnızca başkanın sağlık sorunları nedeniyle görevini yapamaması durumunda devreye sokulması gerektiğini belirtti.

Pence, mektupta şu ifadeleri kullandı:

Kongrenin her bir üyesini, daha fazla bölücü eylemlerden kaçınmaya davet ediyorum. ABD’nin bir sonraki başkanı olacak Joe Biden’ın yemin törenine hazırlanırken, tansiyonun düşürülmesi ve ülkemizin birleşmesine yönelik çabalarımızda bizimle çalışın. Ben de gelecek yönetime, hükümetin düzenli bir şekilde devredilmesi için iyi niyet çerçevesinde üzerime düşeni yapacağım.”

Fotoğraf: AA

25. ek madde, ABD başkanının görevini yerine getiremeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda, başkanın görevden alınarak yerine geçici olarak başkan yardımcısının gelmesini söylüyor.

Maddenin uygulanması için de Pence’in başkanı görevden alma kararının yanı sıra kabine üyelerinin salt çoğunluğunun da bu karara destek vermesi gerekiyor.

Pelosi, Pence’in Trump’ın görevden alınması konusunda herhangi bir adım atmaması durumunda çarşamba günü Trump’a karşı azil maddesinin oylanacağını açıklamıştı.

Azil maddesinin Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi beklenirken Senato gündemine ne zaman geleceği ise hala belli değil.

‘Cadı avının devamı’

Donald Trump, kendisi için başlatılan azil süreciyle ilgili yaptığı açıklamada sürecin tamamen saçmalık olduğunu söylerken “Azil süreci siyasi tarihimizdeki en büyük cadı avının devamıdır” ifadelerin kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.