LGBTİ+Manşet

Trans Onur Yürüyüşü gerçekleşti

0

Trans Onur Yürüyüşü binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Transların özgürlüğünün tüm toplumu özgürleştireceğinin belirtildiği basın açıklamasında ““Yaşasın Gezi Kardeşliği, Yaşasın Parkların Kardeşliği!” denildi.

21. LGBT Onur Haftası on binlerin katılımıyla Taksim Meydanından Tünel`e yapılan Trans Onur Yürüyüşü ile yürüyüşle başladı.

Saat 17 sularında git gide kalabalıklaşan topluluk dağıtılan gökkuşağı bayrakları ve dövizlerle büyük bir gökkuşağı bayrağının çevresinde toplandı. Bayrağı sallarken bir yandan da direniş sloganları atan topluluk homofobiye ve transfobiye karşı ses çıkarttı.

Yürüyüşe Binnaz Toprak, Sezgin Tanrıkulu, Eren Keskin, Füsun Demirel, Melda Onur, Ayça Damgacı, Derya Karadaş gibi sanat ve siyaset dünyasından isimler de katıldı.

Dağıtılan dövizlerin çoğunun bir yüzü Türkçe ve diğer yüzü Kürtçeydi: “Trans kimlikler hastalık değildir!”, “Trans hakları insan haklarıdır!”, “Trans cinayetleri politiktir!”, “Ekmek, adalet, özgürlük.”.

Avukat Eren Keskin’in yaptığı “Türkiye’deki yerleşik heteroseksüel erkek egemen düzenini homoseksüeller, translar, feministler, vicdani retçiler yıkacaklar” açıklamasıyla başlayan yürüyüş, sloganlar ve danslarla tünele kadar aynı kalabalıkta devam etti.

Kalabalık İstiklal Caddesindeki bazı dükkanların önünde durdu. 2011 yılında trans bir kadını giyinme kabininden çıkarmaya çalışan Mango mağazasının ve Demirören’in önünde dururken “Bu gördüğünüz şirket hem kapitalisttir, hem trans hem de çapulcu düşmanıdır” diye açıklama yapıldıktan sonra sloganlarla yürüyüşe devam edildi:

“Transfobik Mango”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Diren Taksim eşcinseller seninle”, “Okulda, işte, direnişte, eşcinseller her yerde”, “İnsanca yaşam bizim de hakkımız”,”Transfobik devlet istemiyoruz”, “Sevişe sevişe kazanacağız”.

Yürüyüşte, öldürülen translar da unutulmadı: “Öldürülenler burada, katilleri nerede?” diye soruldu.

Gezi direnişine destek için Mado’nun önünde duran kalabalık “Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber, ya hiç birimiz!” sloganlı atıp işletmeyi yuhaladılar. Starbucks Cafe’nin önünde de “Batsın, batsın, kahven batsın!” sloganı atılırken, İstanbul Barosunun önünden geçerken gözaltına alınan avukatlar için slogan atıp baroya yardımlarından dolayı teşekkür edildi.

Aktivist Beren’in yaptığı 4. Trans Onur Yürüyüşü LGBT örgütlerinin ortak basın açıklaması sık sık alkışlarla kesildi:

“Merhaba sevgili dostlar,

“Direniş kardeşlerimiz, devrim kardeşlerimiz merhaba!

“Bugün her sene olduğu gibi zulme ve baskıya karşı tek ses çok renk olmak için buradayız bir aradayız. Yalnızca bir sene içinde 18 trans birey nefret cinayetlerine kurban gittiği için buradayız. Başta Meis sitesi ve Bayram sokak olmak üzere trans kadınların evleri mühürlendiği ve çalışma barınma gibi en temel hakları gasp edildiği için buradayız. Eşcinsel ve transseksüeller aileleri tarafından kaçırılıp kaybedildiği için buradayız. Trans kadınlar zorunlu seks işçiliğinin cenderesine iten transseksüel düşmanlığına karşı buradayız…

“İktidar sahipleri efendiler!

“Mahalle baskısı, ırkçılık, cinsiyetçilik gibi her türden ayrımcı, faşizan ideolojiyle yoğurduğunuz toplum Gezi Direnişiyle bu kirli oyununuzu bozdu. Bir ay boyunca dünyaya kardeşliğin ve dayanışmanın en güzel örneklerini verdi… Polisiniz, sivil polisler aracılığıyla kurduğunuz mahalle baskınız ve nefreti kışkırtan kirli medyanız hayatımızdan çıktığı andan itibaren eşitlikçi ve özgür bir toplumu hemen orada bulunduğumuz yerde kurabildiğimizi gördük. Üzgünüz özgürlüğün tadını aldık. Umudumuzdan vazgeçmiyoruz.

“Zalimlerden insaf, adalet beklemek gibi bir safdillik içinde değiliz. Esas olarak halkımıza seslenmek istiyoruz. Halk olarak kanla zulümle katliamla özdeşleşmiş kaderimizi; parkları sokakları meydanları birer halk meclisine dönüştürerek tersine çevirdik… Despotluk ve zulümle felç olmuş Ortadoğu’da umudu gerçek kıldık. Ve kardeşleştik…

“Çok zor kavuştuk çok zor barıştık ve artık birbirimizi bırakmayalım… Yüzümüzü birbirimize dönelim ve artık gerçekten birbirimize kulak vermeye başlayalım. Gezi kardeşliği hepimize çok büyük kazandırdı ve kardeşleşerek devam edersek çok daha büyük kazanacağız.

“Kısacası bu şanlı direniş, bu bir aylık tatlı kaos bizlere başından beri doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Dün olduğu gibi bugün de direnmeyi umudu taşırmaya devam edeceğiz. Adliye karakol kapılarını her gün her gün her gün zorlayacağız!

“Cinselliğin siyahları olan bizler; dünyanın tüm siyahları ile birlikte kolkola sokaklarda özgürlük şarkıları söyleyeceğimiz günleri hep beraber yaratacağız!
İnanın translar özgür olsa dünya yerinden oynar.

“Transların Özgürlüğü Tüm Toplumu Özgürleştirecektir!

“Yaşasın Gezi Kardeşliği, Yaşasın Parkların Kardeşliği!”

Destek veren örgütlerin isimleri sayıldıktan sonra haftaya Pazar günü yapılacak olan LGBT Onur Yürüyüşüne katılım çağrısı yapıldı. Eyleme katılanlar daha sonra Tünel Meydanı ve çevresinde çalgılarla halay çekip dans ettiler.

(Bianet)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.