İklim KriziManşet

Trakya’dan Brezilya’ya aşırı yağış ve sel teyakkuzu

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamaya göre, bu akşam saatlerinden sonra Trakya’da görülecek yağmur ve sağanak şeklindeki yağışların, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ çevrelerinde kuvvetli (30-60 kg/m2) olması bekleniyor.

Yetkililer, vatandaşların ani sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmasını istedi.

Edirne’de bir kişi sele kapıldı 

Edirne’de dün şiddetli yağış nedeniyle sele kapılarak kaybolan 75 yaşındaki Murat Güneş’in cansız bedeni evinin yakınlarında bulundu.

Aşırı yağış yüzünden Enez ilçesinde bağlı Abdurrahim, Vakıf ve Sultaniçe köylerinde de çok sayıda evi su bastı.  Sel felaketi ardından bölgeye giden AFAD, jandarma ve belediye ekipleri bölgede arama kurtarma çalışması başlatıldı.

Güneş’in cansız bedeni jandarma ekipleri tarafından evinin 200 metre yakınında bulundu. Komşusu Yılmaz Çakmak, Güneş’in sel sularının geldiği anda kendisini aradığını ve çok panik içinde olduğunu belirtti. Güneş’i sakinleştirmeye çalıştığını anlatan Çakmak, evi yaklaşık bir metre su bastığını söyledi.

Büyük bir felaket yaşadıklarını anlatan Çakmak, “Ona evin yanındaki incir ağacına çıkmasını söyledim. Çok korkmuş ve paniklemişti. Ondan sonra bağlantımız kesildi. Çok üzgünüz” dedi.

Bölgede incelemede bulunan Edirne Valisi Ekrem Canalp  yağışların devam edeceği ve teyakkuz halinde olduklarını ifade etti.

Öte yandan, Edirne’nin Enez ilçesinde Gülçavuş ve Sultaniçe sahilini birbirine bağlayan beton köprü de sel sularının şiddetine dayanamayarak yıkıldı.

Şiddetli fırtına nedeniyle sahilde bulunan yürüyüş yolunun kenarlarında da çökmeler meydana geldi.

Dünya da selle boğuşuyor

Yunanistan, Brezilya ve İtalya da sel felaketleriyle boğuşuyor.

Yunanistan’da kuvvetli rüzgar ve şiddetli yağış ülkeyi derinden etkiledi. Ülkenin kuzeyinde sel nedeniyle sürüklenen bir otomobilin sürücüsünün hayatını kaybettiği bildirilirken, 900’den fazla ağacın yerinden söküldüğü belirtildi. Ülkedeki kuvvetli fırtınanın doğu bölgelere doğru ilerlediği aktarıldı.

İspanya’da çıkan Barra fırtınasının ardından ülkenin kuzeyindeki Bask ve Navarra bölgelerindeki şiddetli yağış, sel baskınlarına ve bazı nehirlerin taşmasına neden oldu. Navarra Özerk Topluluğu Yönetimi bölgedeki 3 nehrin taştığını, Pamplona şehrindeki bazı mahallelerde sel baskınları yaşandığı bildirirken, Bask bölgesinde birçok ev ve bir hastane sular altında kaldı.

Navarra’da toprak kayması nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti.

Brezilya’da ise aşırı sel yüzünden en az yedi kişi hayatını kaybetti. Şiddetli yağışlar sonucu ülkenin kuzeydoğusundaki Bahia eyaletinde meydana gelen sellerde 175 kişi de yaralandı.

Brezilya Sivil Savunma Örgütü binlerce kişinin yerinden olduğunu açıkladı. Devlet Başkanı Jair Bolsanoro ve Bahia Valisi Rui Falcao da bölgeye giderek yeniden yapılandırma yardımı sözü verdi.

İklim uzmanları kış mevsiminde yağış olmasının normal olduğunu ancak iklim krizinin bu yağışları aşırı, bir anda boşalan ve sıklaşan bir hale getirdiğini belirtiyor. Bu tür yağışlar sel ve toprak kayması yaratırken, bunlara eşlik eden fırtına ve hortumların da görülmesi durumunda can kayıpları artıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.