Dünyaİklim KriziManşet

ABD, tarihindeki en kötü hortum felaketini yaşıyor: En az 94 ölü

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) cuma günü başlayan ve hafta sonu da ülkenin belirli bölgelerini etkisi altına alan hortum ve fırtına felaketlerinde en az 94 kişi hayatını kaybetti. Kayıpları arama çalışması halen devam ediyor.

Ölü sayısının 100’ü aşmasından endişe ediliyor.

‘İklim krizi bu tür olayların daha da şiddetlenmesi neden olur’

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim krizinin bu tür olayların daha da şiddetlenmesine, sık görülmesine, geniş alanlara yayılmasına neden olduğunun altını çizdi. “Bu tür şeyler o bölgede her zaman olur. Bu kadar büyük zarara neden olması olması iklim krizinden kaynaklanan bir şiddetlenmedir” ifadelerini kullandı.

Kurnaz, bunun dışında herhangi bir şey söyleyebilmek için uzun çalışmalar gerektiğini kaydetti.

Seri hortumların ülke tarihindeki en büyük felaketlerden olduğunu söyleyen ABD Başkanı Joe Biden da özellikle iklim krizinin olumsuz etkilerine vurgu yaptı. Biden, “Tarihimizdeki en büyük hortumlardan biri olması muhtemel” dediği felaketi, “hayal edilemez bir trajedi” olarak tanımladı.

Uzmanlar, etkilenen eyaletlerde hortumların genellikle bahar aylarında görüldüğünü, aralık ayında böylesine güçlü bir doğa olayının olağandışı olduğunu belirtiyor.

ABC News meteorologu Rob Marciano, cumartesi günü “Günaydın Amerika”ya verdiği demeçte, “Bunun gibi bir şey aralık ayı için olağandışı bir olay. Tipik olarak, özellikle Kentucky’de hortumlar için en sessiz ayımız” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Okyanus ve Atmosfer İdaresi‘nin (NOAA) Fırtına Tahmin Merkezi‘nden alınan verilere göre, 1991’den 2010’a kadar aralık ayı boyunca ABD’de ortalama 24 hortum rapor edildi. Geçen yıl aralık ayında 30 ön hortum raporu bulunuyordu.

Arkansas, Kentucky, Illinois, Mississippi, Missouri ve Tennessee’de cuma gecesinden cumartesi sabahına kadar en az 22 hortum bildirildi. Güçlü bir süper hücreli fırtına Arkansas’tan Kentucky’ye 200 milden fazla yol kat etti ve birden fazla büyük hortum ve fırtına üretti.

Tri-State kasırgasını geçebilir

ABD yetkilileri de, ülke tarihindeki en kötü hortum felaketinin yaşandığını belirtti.

Hortumun vurduğu eyaletlerden olan Kentucky’de 80 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin çoğu bir mum fabrikasının çalışanlarıydı. Tesisin çatısı çöktüğü sırada içeride 110 kişi bulunuyordu.

Kurtarma ekipleri, özellikle Kentucky eyaletini etkisi altına alan faciada meydana gelen yıkımdan hayatta kalanları kurtarmak için gece boyu çalışmalarını sürdürdü.

Kentucky valisi Andy Beshear, yıkımın yaklaşık 365 kilometrelik bir alanı kapladığını ve bunun doğrulanması halinde 1925’te Missouri, Illinois’de en az 695 kişinin ölümüne ve 15 bin evin yıkılmasına neden olan Tri-State hortumunu geçeceğini söyledi.

Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında Beshear, “Bu, eyaletimizin tarihindeki en yıkıcı hortum olayı oldu. Yıkım seviyesi şimdiye kadar gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor” diye konuştu.

Amazon tesisinde altı işçi hayatını kaybetti

Noel öncesi artan internet alışverişlerine cevap verebilmek için gece de çalışan Illinois’teki Amazon tesisinde ise altı işçi öldü.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos yaşananlardan ötürü üzgün olduğunu söyleyip sosyal medyadan “Dualarımız yakınlarını kaybedenlerin aileleriyle” diye yazdı.

Amazon, bölgeye 1 milyon dolar bağışladığını, yerel yetkililerle ve eyalet yetkilileriyle ihtiyaçların karşılanması konusunda da çalıştığını belirtti. Ayrıca şirket, çalışanlarına ve bölgedeki ortaklarına yardım malzemesi, ulaşım, gıda ve temiz su gibi ihtiyaçları göndereceğini kaydetti.

Rapor edilen hortum sayısı 30 olurken, yarım milyondan fazla konut da elektriksiz kaldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.