EkolojiManşet

Trakya’da dip temizliği: Denizden araç lastikleri, telefonlar, bıçaklar çıktı

0

Haber: Serap CÖMERTOĞLU İŞÇAN

*

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi ve Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ortaklığında 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Deniz polisi ve sahil güvenlik ekiplerinin deniz dip temizliğinde çıkardıkları hayalet ağlar, traktör lastiği, demir parçaları, telefon gibi birçok atık sergilendi. Farkındalık oluşturmak ve çevre konusunda bilinç oluşturmak için ise stantlarda, çevreyi korumanın ve ağaçlandırmanın önemi anlatılarak broşürlerle bilgilendirmede bulunuldu.

Etkinlikte konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, çöpleri tabiatın değil, insanın ürettiğine dikkat çekti. “Temiz deniz, temiz dünya” sloganına değinen Vali Yıldırım, deniz kirlenmez anlayışının terk edilmesi gerektiğini dile getirerek şunları paylaştı:

“Bildiğiniz gibi dünyanın dört bir tarafı denizlerle kaplı. Denizlerin temiz olması, denizlerin kendi hayatiyetini ve içindekilerin hayatiyetini devam ettirebilmesi biz karada yaşayanlar için hayati öneme sahip. Onun içindir ki hepimizin denizleri temiz tutması lazım. Deniz kirlenmez anlayışının terk edilmesi lazım.”

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan ise Ergene Havzası Çevre Eylem Planı’nın takip edilmesi gereken ilk konu olduğunu vurguladı.

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde şirketler ve fabrikaların çevre ile ilgili sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çektiğini hatırlatan Özcan, “Gelişmiş ülkelerde ticarethane kurmak ve kar amacı gütmek yeterli değil. Sosyol sorumluluk projelerine yer vermek ön planda oluyor” dedi.

Atık ayrıştırma işleminin ise evde başladığına değinen Özcan, Türkiye’de böyle bir kültürün henüz oluşmadığını fakat ne kadar erken başlanırsa o kadar çok yol alınabileceğini belirtti. Dünya genelinde karbon izi konusunda da farklı çalışmalar olduğunu aktaran Özcan, bu konuda da Tekirdağ’ın öncü çalışmalar gerçekleştirebileceğini kaydetti.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel de ilçenin tamamen sıfır atığa çevrilmesinin hedeflendiğini belirterek Trakya’da sıfır atık belgesine sahip ilk belediye olduklarını dile getirdi.

Özellikle okullarda başlatılan sıfır atık kampanyası kapsamında 20 ton civarında geri dönüşüm malzemesi toplandığını aktaran Yüksel, toplanan geri dönüşümlerin nakte dönerek okul aile birliklerine gelir sağladığını söyledi.

“Atık çıkmayan bir ilçe olmak istiyoruz. Birçok dünya ülkesinde mevcut. Maalesef biz bunu yakalayamadık, geride kaldık” diyen Yüksel, Süleymanpaşa’dan günde 200 ton çöp çıktığını ve tamamını sıfır atığa çevirerek geri dönüşüme kazandırmak istediklerini paylaştı.

En önemli konulardan bir tanesinin de deniz olduğunu belirten Yüksel, hala denizlerin atıklarla kirletildiğini ve kanalizasyondan kaynaklı kirliliğin devam ettiğine dikkat çekti. Şehrin bazı noktalarında denize girilemediğini gerekli çalışmalar ve Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla sorunun giderilebileceğini söyledi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.