Hayvan HaklarıManşetYerel

Trabzon’da ‘sahipli köpeklere ağızlık’ kararı geri çekildi

0

Trabzon’da dokuz ayda 2 bin 514 kuduz şüpheli temas vakası görüldüğü iddiaları nedeniyle 20 Ekim’de Valilik İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı  sahipli köpeklerin dışarıda ağızlık takılarak gezdirilmesi kararı geri çekildi.

Aşılı ve kuduz şüphesi bulunmayan köpeklere ağızlık takılması kararını doğru bulmayan veteriner hekimler ile köpek sahipleri ve hayvanseverler, valiliğin kararına tepki göstermişti.  Tepkiler üzerine yeniden toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, veteriner hekimlerin görüşlerini alarak sahipli köpeklere ağızlık takılması kararından vazgeçti.

Kurul tarafından alınan yeni kararlar, Trabzon Valiliği tarafından duyuruldu. Kararda üç aydan büyük köpek ve kedi sahiplerine hayvanlarına yılda bir kez kuduz aşısı yaptırma yükümlülüğü hatırlatıldı,  zabıtalara da sokakta gezdirilen sahipli köpeklerin sağlık karneleriyle aşılarını kontrol etme yetkisi verildi. Buna göre, kuduz aşısı olmadığı tespit edilen evcil hayvanlar, Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gönderilerek, hayvan sahiplerine 5996 sayılı kanuna göre para cezası uygulanacak.

Trabzon’da sahipli köpeklerin tümüne ağızlık şartı: Hayvan sahipleri tepkili

Köpekler sağlık karneleriyle gezdirilecek, aşıları takip edilecek

İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı son kararda kendilerine danışıldığını söyleyen Trabzon Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın, şunları söyledi: “Sağlık Müdürlüğü ile oda başkanlığımız olarak yaptığımız görüşmede alınan kararın halkı gereksiz paniğe sevk edeceğini söyledik. Kendilerine kuduzla mücadele yönetmeliği kapsamında köpek sahiplerinin kuduz aşısı yaptırmak zorunda olduğunu hatırlatıp, sahipli köpeklerin sağlık karneleriyle birlikte sokakta gezdirmeleri ve aşılarının bu şekilde takip edilerek öğrenilebileceğini belirttik. Mevcut karar iptal edilerek yerine tavsiyelerimizin yer aldığı karar yayınlandı.”

Sayın, sokakta gezdirilen evcil hayvanlara ağızlık takılması kararının iptalini de doğru bulduklarını belirtti.

“Bu yapılacak uygulama kuduzla mücadele için önemli bir adım oldu. İlgili kararla aşısız hayvanların aşılanması ve kuduz aşısı yaptırmayan hayvan sahipleri de 5996 sayılı kanun gereği para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Hem halkın paniğe sevk edilmesi hem de ağızlık gibi bir olayın kuduzla alakası olmadığı için bu kararın kaldırılması hayvanseverler için sevindirici bir karar olmuştur. Bu tip kurullarda veteriner hekimler odasının bilgisine başvurulduğu taktirde, insandan hayvana bulaşan hastalıklar konusunda danışılması alınacak karar ve yapılacak uygulamalara katkı sağlayacaktır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.